Anders W Jonsson (C): ”Vi kommer att fälla primärvårdsproppen”

PORTRÄTT. Enligt barnläkaren och riksdagsledamoten Anders W Jonsson (C) är problemen inom svensk sjukvård framför allt strukturella och beror på ”dåligt ledarskap”. Han tycker att Sverige ska göra som Danmark för att korta vårdköerna och att svensk beroendevård är en ”skamfläck” i ett europeiskt sammanhang.

Marie Lundahl

Barnläkare, fritidspolitiker, klinikchef, sakkunnig, riksdagsledamot, sjukvårdspolitisk talesperson och vice ordförande för Centerpartiet. Anders W Jonsson har haft många roller där samhällsengagemanget hakar i varandra.

Varför just barnläkare?

– Därför att här finns hela bredden, allt ifrån den mest akuta sjukvården till den socialmedicinska, säger han till Altinget.

– När jag har jour kan jag möta allt ifrån den medvetslösa berusade sjuttonåringen, den prematura babyn som väger ett kilo, och till blixtrande akuta situationer med någon som har svårt att andas.

Anders W Jonsson (C).
Anders W Jonsson (C). Foto: Staffan Claesson/TT

Sakkunnig hos Maud Olofsson

Politiken kom redan i tonåren och Anders W Jonsson blev medlem i Centerpartiets ungdomsförbund som fjortonåring. Och efter det har han verkat som kommunpolitiker i framför allt Gävle fram till 2006.

– När Alliansregeringen tog över fick jag ett erbjudande om att börja som sakkunnig på statsrådsberedningen som en av Maud Olofssons sju förhandlare, säger han.

Han var då överläkare och verksamhetschef på en klinik när vägen plötsligt delade sig och han blev tvungen att välja.

– Det är lite som att ha kört folkrace hela sitt liv, och så frågar plötsligt någon om man vill ställa upp i Monte Carlo och köra Formel 1. 

Tänk om vi sa till diabetiker att, håller du inte ett perfekt blodsocker och eller äter en kanelbulle, då får du inget insulin.

 

”Skamfläck” inom svensk sjukvård

Anders W Jonsson är noga med att påpeka att svensk sjukvård är i världsklass rörande de allra flesta områden. Men beroendesjukdomar är ett område som har låst sig och där samhället och sjukvården inte lyckas hjälpa människor.

– Vi har bland Europas högsta dödlighet. Det är en skamfläck för Sverige. Det är helt oacceptabelt, säger han.

Sjukvård istället för straff

Orsakerna är främst strukturella, menar Jonsson. För andra sjukdomar är regionerna huvudansvariga för den medicinska behandlingen. Men för beroendesjukdomar ansvarar kommunernas socialtjänst.

– Vi har i dagsläget en lagstiftning som säger att det är kriminellt att ha en beroendesjukdom. Om du ertappas med narkotika i blodet ska du dömas för det, inte erbjudas sjukvård, säger han.

Anders W Jonsson vill ändra på lagstiftningen för att förbättra beroendevården.

– Dessa människor är mycket sårbara och vi behandlar dem absolut sämst bland alla patientgrupper.

Almedalen 2014. Centerpartiets ordförande Annie Lööf värmer upp med partiledningen på Centerns dag. Från vänster landsbygdsminister Eskil Erlandsson, miljöminister Lena Ek, gruppledaren och vice ordföranden Anders W Jonsson samt it- och energiminister Anna-Karin Hatt.
Almedalen 2014. Centerpartiets ordförande Annie Lööf värmer upp med partiledningen på Centerns dag. Från vänster landsbygdsminister Eskil Erlandsson, miljöminister Lena Ek, gruppledaren och vice ordföranden Anders W Jonsson samt it- och energiminister Anna-Karin Hatt. Foto: Janerik Henriksson / TT

Restriktiv narkotikapolitik

Samtidigt står Centerpartiet för en restriktiv narkotikapolitik.

– Narkotika är skadligt och är nyckeln till att utveckla en beroendesjukdom. Vi måste se till att så få som möjligt börjar med narkotika, säger Anders W Jonsson.

Men de som ändå insjuknar i beroendesjukdomar ska få en god vård som alla andra, så att de överlever och kan bli friska på sikt.

– Tänk om vi sa till diabetiker att, håller du inte ett perfekt blodsocker och eller äter en kanelbulle, då får du inget insulin.

Riksdagen är nära på enig i frågan, men Socialdemokraterna och Miljöpartiet spjärnar fortfarande emot.

Dåligt ledarskap i primärvården

Han är även bekymrad över primärvården och de långa vårdköerna.

– Och problemen är i första hand dåligt ledarskap, inte brist på pengar, säger han.

Både som klinikchef och politiker har han sett mängder av specialistkliniker, och att kapaciteten på exempelvis antalet operationer som utförs per dag varierar mycket beroende på hur arbetet organiseras på plats.

 

Det är lite som att ha kört folkrace hela sitt liv, och så frågar plötsligt någon om man vill ställa upp i Monte Carlo och köra Formel 1.

Även om vinst är en stark drivkraft för privat vårdgivare att korta köerna menar han att är det inte är här hela skillnaderna ligger.

Organisation och patientmakt

Själva operationerna kan knappast kortas. Men på exempelvis landets effektivaste och tillika regiondrivna ortopedklinik i Oskarshamn har man analyserat arbetsmomenten. Man hittade luckor momenten före och efter operationerna. När dessa strukturerades frigjordes mer tid till fler operationer.

– Det krävs ett fokuserat arbetssätt. Vi i riksdagen kan ge incitamenten för det. Därför har diskussionen om kömiljarden kommit tillbaka.

Enligt Jonsson bör Sverige även lära av Danmark som har korta vårdköer, och där man också gett mycket makt till patienten.

– När en patient behöver en operation tittar man direkt på var i landet operationen utförs, på kvalitét och på väntetider. Patienten får sedan själv välja var den vill opereras.

”Vi fäller primärvårdsproppen”

Centerpartiet fick igenom mycket av sin politik i januariavtalet. Förutom att ge likartade villkor till privata och offentliga vårdgivare, plocka upp kömiljarden igen och göra mer åt den psykiska ohälsan var partiet även drivande i bland annat primärvårdsreformen.

När januariavtalet sprack var primärvårdspropositionen färdigförhandlad. Nu är det regeringen själva som levererar den.

– Det oroar mig. Vi kommer att fälla primärvårdsproppen om regeringen vrider tillbaka alla frågor som vi var överens om innan, avslutar Anders W Jonsson.

Nämnda personer

Anders W Jonsson

Riksdagsledamot (C), vice ordförande Centerpartiet, sjukvårdspolitisk talesperson
Läkare (Karolinska institutet, 1987)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00