Hallå där Lars Gunnar Nordlander (S) – Är skidresa en "nödvändig resa"?

HALLÅ DÄR. Enligt "sportlovskommunen" Härjedalens kommuns ordförande Lars Gunnar Nordlander (S) ligger ansvaret att hindra smittspridning av covid-19 under sportlovsveckorna både på besökare och verksamheter. Utan turismen får kommunen stora problem.

Foto: Härjedalens kommun
Marie Lundahl

Risken för ökad smittspridning är överhängande och experterna varnar för en tredje våg. Samtidigt reser mängder av människor till “sportlovskommuner” för att åka skidor. Altinget frågade Lars Gunnar Nordlander (S) kommunstyrelsens ordförande i Härjedalens kommun hur man hanterar frågan.

Hur ser du på att sportlovet innebära att mängder av turister besöker er kommun, samtidigt som det är coronapandemi?

– Turismen är den enskilt största näringen i vår kommun. Vi är naturligtvis oroade över smittutvecklingen som alla andra. Vi har kunnat konstatera att under sommar och delvis under vintern har det ändå gått att kombinera att hantera smittrisken.

– Vi har samma inställning som länsstyrelsen, det vill säga att våra besökare ska ta med sig det personliga ansvaret i packningen.

Dubbla signaler

Regeringens mantra har varit att alla onödiga resor ska undvikas. Samtidigt förekommer mycket turist- och skidreklam, och många människor lockas till att resa iväg och åka skidor på platser där stora mängder människor samlas.

Är inte det dubbla signaler till allmänheten?

– Det viktiga är att undvika trängsel. Att vara ute på fjället och i skidbacken är snarats positivt, hälsosamt. Det bryter isoleringen och folk får vara ute.

– Kösituationen är det viktiga att ha kontroll över.

Är en skidresa en nödvändig resa?

– Det är i alla fall inte en förbjuden resa. Det är upp till var och en att bedöma.

– För vår kommun skulle det få förödande konsekvenser om det inte får komma turister. Det skulle slå otroligt hårt på näringslivet och kräva enorma resurser och insatser efter pandemin för att få igång verksamhet.

Vad gör er kommun för att minska smittrisken under sportlovsveckorna?

– Vi deltar i tillsynsarbetet kring restriktionerna och hur man ska hantera stora platser där det lätt blir mycket folk i omlopp som vi butiker, restauranger och vid större sittningar.

– Signalerna från samhället hittills är att det går.

Läs också


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget