Johan har arbetat på Altinget Sverige i olika roller sedan 2016. I dag är han nyhetschef och redaktör för Altinget Rikspolitik.
Tidigare har Johan bland annat arbetat som reporter och webbredaktör på Aftonbladet och praktiserat på Upsala Nya Tidning och Sveriges ambassad i Bern.
Johan har en pol.kand i statskunskap från Uppsala universitet och en fil.master i journalistik från Stockholms universitet.
Ann Lindes brokiga ministerresa
KOMMENTAR. Det blir Ann Linde som blir ny utrikesminister. Det innebär ett stort skutt i ministerhierarkin efter att hon i januari halkat ned ett pinnhål.


Johan Manell
Nyhetschef och redaktör Altinget RikspolitikOfta är en ministerresa ordentligt utstakad. Ta Margot Wallström till exempel. Hon var rekordung riksdagsledamot, statsråd redan vid 34 år års ålder och satt sedan i regeringen 1988-91 och återigen 1994-98.
Efter samarbetssvårigheter med dåvarande statsministern Göran Persson lämnade Wallström regeringen för att i stället bli EU-kommissionär i 10 år. Därefter följde ett toppjobb i FN innan hon krönte sin politiska karriär med att bli utrikesminister.
Bakgrund som tjänsteman
Ann Lindes resa till chefsjobbet i Arvsfurstens palats är betydligt brokigare. Hon har aldrig suttit i riksdagen och har bara varit minister i tre år. Hennes väg till toppen har i stället gått via poster som departementssekreterare, politiskt sakkunnig och statssekreterare. Det sistnämnda var hon på justitiedepartementet i samband med skandalen på Transportsstyrelsen. Det som slutade med att hennes dåvarande chef Anders Ygeman fick lämna regeringen. Men Ann Linde klarade sig.
Läs också: Ygeman lämnar regeringen (juli 2017)
- Margot Wallström (S) 2014-19
- Carl Bildt (M) 2006-14
- Jan Eliasson (S) 2006
- Laila Freivalds (S) 2003-06
- Anna Lindh (S) 1998-2003
- Lena Hjelm-Wallén (S) 1994-98
Innan skandalen briserade hade Linde redan hunnit gå vidare till utrikesdepartementet och posten som EU- och handelsminister. Stefan Löfven passade på att peta in henne där i samband med att Miljöpartiets statsråd Mehmet Kaplan och Åsa Romson lämnade regeringen.
När Stefan Löfven presenterade sin regering 2014 behövdes det ingen särskild EU-minister hette det. Två år senare hade Löfven ändrat sig och Linde fick rollen. Samtidigt fick hon handelsfrågorna, en avknoppning från dåvarande näringsminister Mikael Dambergs portfölj.
Nedflyttad
Ann Linde har arbetat med utrikespolitik i många olika former under många år. Det gör att hon har både en gedigen kunskap och ett stort kontaktnät över hela världen som kommer att göra stor nytta i hennes nya roll som utrikesminister.
Stefan Löfven (S), Statsminister
Att vara EU- och handelsminister är inte regeringens tyngsta post men ändå ett tydligt steg upp i karriärstrappan från statssekreterarrollen. Men i januari 2019 blev det ett steg tillbaka på samma trappa. Linde blev då av med EU-frågorna. De flyttade in på statsrådsberedningen och till den nya EU-ministern Hans Dahlgren. Kvar stod Ann Linde med utrikeshandelsfrågorna och de nordiska frågorna.
Men det kan gå fort i politiken. För mindre än en vecka sedan meddelade Margot Wallström plötsligt att hon tänkte lämna regeringen för att få mer tid för sin familj och vips tar Ann Linde ett jätteskutt i regeringshierarkin och blir utrikesminister och departementschef, en av regeringens tyngsta roller.
– Ann Linde har arbetat med utrikespolitik i många olika former under många år. Det gör att hon har både en gedigen kunskap och ett stort kontaktnät över hela världen som kommer att göra stor nytta i hennes nya roll som utrikesminister, sade Stefan Löfven på pressträffen där Linde presenterades.
Företrädare
Att Linde har ett internationellt intresse och många kontakter är det få som betvivlar. Men faktum kvarstår, hennes politiska CV är tunt jämfört med hennes företrädare på posten. Wallström har redan nämnts. Carl Bildt hade tidigare varit statsminister. Laila Freivalds hade varit justitieminister i sammanlagt nio år. Anna Lindh var miljöminister och ledamot i verkställande utskottet när hon tillträdde posten. Tidigare hade hon också varit SSU-ordförande och riksdagsledamot. Lena Hjelm-Wallén blev minister första gången 20 år innan hon blev utrikesminister.
Den enda av sina närmaste företrädare Ann Linde slår i ministererfarenhet är Jan Eliasson. Men han slår å andra sidan Linde i internationell erfarenhet. Under utrikesministertiden var Eliasson parallellt ordförande för FN:s generalförsamling. Han började sin karriär på UD redan 1965, arbetade nära Olof Palme under 1980-talet och hade varit ambassadör både på FN-representationen och på ambassaden i Washington.
Samma politik
Samtidigt ska det sägas att det inte finns inskrivet någonstans att en utrikesminister ska ha haft en särskild karriärväg. Det centrala i bedömningen är den förda politiken och av utfästelser att döma kommer utrikespolitiken under Ann Lindes ledning likna den som Margot Wallström fört.
För Ann Linde gäller det nu att bevisa att hennes tidigare erfarenheter täcker upp för eventuella andra CV-brister. Skorna som ska fyllas är Margot Wallströms. De klev in på Regeringskansliet första gången 1988 och lämnade sista gången 2019. Mellan dessa tillfällen har det gått 31 år. Det är bara Gunnar Sträng som har längre tid mellan sin första och sista ministerdag.

Ann Linde
