Regeringen spelar högt med försvarsministern

REGERINGSOMBILDNING. Statsminister Stefan Löfven spelar högt när han låter försvarsminister Peter Hultqvist sitta kvar i regeringen. Däremot går regeringen oppositionen till mötes då Anna Johansson och Anders Ygeman slutar som ministrar.

Mattias Croneborg

På torsdagen meddelade statsministern att han ombildar regeringen. Anledningen är att alliansen med stöd av Sverigedemokraterna har hotat med misstroendeförklaring mot tre ministrar:  Inrikesminister Anders Ygeman, infrastrukturminister Anna Johansson och försvarsminister Peter Hultqvist. Alla ministrar är socialdemokrater och frågan gäller regeringens hantering av händelserna på Transportstyrelsen.  

– Jag har gjort det övervägande genom att försäkra mig att försvarsmakten vidtog de nödvändiga åtgärderna. Vi har fullföljt vår del i detta, sade Peter Hultqvist på en pressträff där Stefan Löfven presenterade den nya regeringen.

Två av tre

Statsminister Stefan Löfven väljer alltså att gå oppositionen till mötes när det gäller Anders Ygeman och Anna Johansson. Men försvarsminister Peter Hultquist blir kvar på sin post.

Tidigare hade det spekulerats i att Stefan Löfven skulle kunna låta regeringen avgå och att talmannen skulle få leda arbetet med att ta fram en ny statsministerkandidat, alternativt att Löfven till och med skulle kunna ha utlyst nyval. Så blir det inte. Istället blir det en form av kompromiss där Stefan Löfven låter två av tre ministrar gå.

– Jag tänker inte försätta Sverige i en politiks kris, sade Stefan Löfven på pressträffen.

Så här blir förändringarna i regeringen.

Gruppledare blir minister

Ny infrastrukturminister efter Anna Johansson blir Tomas Eneroth (S). Han har fram till idag varit socialdemokraternas gruppledare i riksdagen.  

Justitieminister Morgan Johansson tar över stora delar av det ansvar som Anders Ygeman tidigare haft. Migrationsfrågorna lämnar han dock över till Heléne Fritzon. Hon blir migrations- och biträdande justitieminister.

Samtidigt passar statsministern på att utse Annika Strandhäll till ny socialminister. Hon har redan haft den rollen under några månader då Gabriel Wikström varit sjukskriven. Därmed blir det en minister mindre i den nya regeringen. Annika Strandhäll har tidigare haft ansvar för socialförsäkringar och pensioner.

Hittills har Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna meddelat att deras hot om misstroendeförklaring står fast.  

Nämnda personer

Peter Hultqvist

Ordförande i försvarsutskottet (S)
Gymnasieutbildning (Soltorgsskolan och Hagaskolan, Borlänge)

E-post Politik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget