Om  
Anders Wijkman
Gudrun Schyman

Anders Wijkman hoppar av Klimatalliansen

Anders Wijkman kliver av Klimatalliansen efter att organisationen i lördags beslutade att bilda ett parti och ställa upp i riksdagsvalet, skriver Aktuell Hållbarhet.

Johanna Alskog

– Det var aldrig meningen från början att ställa upp som parti – i vart fall inte för mig, skriver Anders Wijkman i ett mejl till Aktuell Hållbarhet.

Enligt Wijkman finns det flera argument emot att bilda ett parti, bland annat risken för att Klimatalliansen splittrar de gröna rösterna. Dessutom har organisationen för lite pengar och för smal ledning, enligt Wijkman som anser att beslutet att bilda parti för att ställa upp i riksdagsvalet var förhastat.

Anders Wijkman har en bakgrund som politiker för Moderaterna och Kristdemokraterna och har även varit ordförande för den parlamentariska Miljömålsberedningen.

En annan av Klimatalliansens mest profilerade företrädare är Gudrun Schyman. Schyman är kommunpolitiker för Feministiskt initiativ, men partiet överväger att utesluta henne på grund av hennes engagemang i Klimatalliansen.

Nämnda personer

Anders Wijkman

Hedersordförande Club of Rome
Fil. kand i statsvetenskap och ekonomi (Stockholms uni., 1967)

Gudrun Schyman

Ledamot i kommunfullmäktige (Klimatinitiativ Simrishamn) Simrishamns kommun
Socionom (Socialhögskolan, Stockholms uni., 1972)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00