Alliansen vill förstärka Sveriges krishantering

KORTNYTT. Ett nationellt säkerhetsråd och brandsläckningsutrustning på Sjöfartsverkets helikoptrar är några av förslagen som Alliansen nu presenterar för att öka krisberedskapen i Sverige.

Alliansen har nu presenterat en bunt med förslag som ska stärka Sveriges krisberedskap. Dels om hur den civila beredskapen kan bli bättre, dels om hur krishanteringen ska bli mer effektiv och tydlig. 

– Jag tycker att erfarenheterna från branden i Västmanland pekar ganska tydligt på att vi är för långsamma i starten. När det blir stora händelser då finns det ingen samlad krisledningsförmåga, säger Moderaternas partiledare Ulf Kristersson till DN. 

Läs också: Regioner och landsting ska stärka civilförsvaret

Enligt Alliansen har händelser som Tsunamikatastrofen, branden i Västmanland och IT-skandalen på Transportstyrelsen visat brister hos staten och kommunernas hantering av katastrofer. Arbetet med bränderna under sommaren kan ännu inte utvärderas, ändå går de fyra partierna fram med förslag för att öka beredskapen. Alliansen betonar vikten av att lagstiftningen uppdateras så att myndigheter och kommun kan påbörja arbetet vid katastrofer fortare än idag.

Läs också: Oenighet om miljardaffären Patriot

Alliansen vill förstärka Hemvärnet med bland annat att antalet personer ska öka med 9 000 upp till 30 000 totalt i Sverige. De vill även öka statligt stöd till brandövervakning samt utrusta Sjöfartsverkets helikoptrar med släckningsutrustning. 

I högerspalten kan du läsa förslagen från Alliansen.

Forrige artikel Regeringen skjuter till en miljard till lantbrukare Regeringen skjuter till en miljard till lantbrukare Næste artikel Socialdemokraterna gör valrörelsen till Priderörelsen Socialdemokraterna gör valrörelsen till Priderörelsen
  • Rapportera

    Bo-Inge Andersson

    Beredskapspolisen

    Det är hög tid att återinföra Beredskapspolisen igen, så att försvarsmakten inte bryter mot lagen vid vissa åtaganden.

Bolunds pressekreterare till DNB

Bolunds pressekreterare till DNB

JOBBYTE. Martin Kling värvas från finansmarknadsminister Per Bolund (MP) till DNB Sverige som kommunikationsrådgivare.

Luf: Regeringen myglar igenom förslag

Luf: Regeringen myglar igenom förslag

DEBATT. Ett nytt lagförslag har tagits fram som ska göra det lättare att stoppa och kontrollera människor som polisen misstänker inte får vistas i Sverige. Risken är att den som har en annan hudfärg än vit känner sig utpekad och ovälkommen i samhället, skriver Luf.