Om  
Aida Badeli

Aida Badeli utmanar MP-parlamentarikerna i EU-valet

Ungdomsförbundets tidigare språkrör Aida Badeli ställer upp i nästa års EU-val och är Grön ungdoms kandidat till parlamentet.

Aida Badeli hoppas på att unga väljare kryssar henne i det kommande EU-valet.
Aida Badeli hoppas på att unga väljare kryssar henne i det kommande EU-valet.Foto: Daniel Forssberg, Janerik Henriksson / TT
Miranda Olsson

I februari klev Aida Badeli av sitt uppdrag som språkrör för Miljöpartiets ungdomsförbund Grön ungdom efter fyra år. Hon har sedan dess arbetat som kommunikationsstrateg på Arena opinion, men släpper inte engagemanget i MP. 

Nu utmanar Badeli de sittande parlamentarikerna inför nästa års EU-val.

– Mycket går åt fel håll. Jorden är på väg mot tre graders uppvärmning och världens politiker behandlar inte den pågående klimatkrisen som en kris. Samtidigt som ungdomar protesterar på gatorna står politikerna handfallna. Vi behöver mer action i Europaparlamentet!, säger hon i ett pressmeddelande. 

Aida Badeli

27 år, född i Göteborg

Språkrör för Grön ungdom 2019–2023

Ledamot i Stockholms kommunfullmäktige

Övrigt: En av dem som drivit på för att Miljöpartiet ska lämna nuvarande språkrörsmodell för att övergå till ett språkrör

Badeli är också ungdomsförbundets kandidat.

– Nu är det dags för Aida att åka tillbaka till Bryssel! Det är alldeles för många gubbar i gråa kostymer som bestämmer över vår framtid, EU behöver något nytt, säger Rebecka Forsberg, språkrör för Grön Ungdom.

Tuff konkurrens

I valet 2019 toppade Alice Bah Kuhnke Miljöpartiets lista, följt av Pär Holmgren. När Storbritannien lämnade EU fick Sverige också ett extra mandat som gick till miljöpartisten Jakop Dalunde. Alla tre kandiderar för omval.

Målet för Grön ungdoms kampanj är att få unga väljare att kryssa Aida Badeli.

– Jag är både stolt och tacksam över stödet från Grön Ungdom. Det känns stort, säger hon.

Aida Badeli har tidigare arbetat som politisk sakkunnig i Europaparlamentet med fokus på mänskliga rättigheter.

Miljöpartiets nomineringsprocess har pågått under sommaren och avslutades i augusti. I december ska medlemmarna rösta, innan valsedeln slutligen fastställs i februari.

Läs också

Nämnda personer

Aida Badeli

Kommunikationsstrateg Arena opinion, ledamot (MP) i Stockholms stads kommunfullmäktige.
Statsvetenskap (Karlstads uni., 2018)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00