Årets mest lästa debatter på Altinget Arbetsmarknad

Pensioner, anklagelser om lobbyism och Almedalen. Här är några av årets mest lästa debatter på Altinget Arbetsmarknad.

Teresa Carvalho (S) och Göran Arrius från Sako har skrivit två av årets mest lästa debattartiklar.
Teresa Carvalho (S) och Göran Arrius från Sako har skrivit två av årets mest lästa debattartiklar.Foto: TT/Montage
Anton Säll

Tycker regeringen att man är mindre värd om man är född 1957?

”Att pensionärer födda 1957 inte omfattas av det förhöjda grundavdraget innebär att den orättvisa skatteklyfta mellan pensionärer och arbetstagare som infördes av den förra borgerliga regeringen har återinförts för den här årskullen. Den rödgröna regeringen arbetade för att ta bort denna orättvisa, men nu vägrar den blå regeringen med stöd av Sverigedemokraterna att agera för att ta bort den.”

”Ulf Kristerssons regering visar än en gång på sin oförmåga att genomföra sin egen politik. En hel årskull glöms bort och straffbeskattas i pensionsreformen som nu rullas ut”, skriver Janine Alm Ericson, ekonomisk-politisk talesperson (MP).

S: Johan Pehrson vill tillsätta en lobbyist i Arbetsförmedlingens styrelse

”Arbetsmarknadsminister Johan Pehrson (L) planerar att tillsätta en aktiv lobbyist i Arbetsförmedlingens nya styrelse. Det rör sig om en före detta liberal politiker som numera är chef för ett lobbyföretag som enligt egen utsago sysslar med ”påverkansarbete kopplat till sina kunders intressen”. Vilka kunder det handlar om är förstås hemligt. Kommer den här personen att driva sina kunders eller medborgarnas intressen? Man behöver knappast vara fullblodscyniker för att ana oråd.”

Det skriver Teresa Carvalho, arbetsmarknadspolitisk talesperson (S).

Prime: Det är lätt att skoja om Almedalen

”Även om det är lätt att göra sig lustig över de många mötena mellan två personer i beige chinos och ljusblå skjortor så är det faktum att så många företag, organisationer och partier återvänder år efter år det yttersta beviset på att någonting händer i myllret.” Det skriver Jonas Hellman, head of public affairs och Johan Dyrendahl, vice vd på Prime.

Saco: Det allmänna pensionssystemet har gått sönder

”En av grundstenarna i det allmänna pensionssystemet är livsinkomstprincipen – att pensionen ska beräknas utifrån hela livets inkomster. Men livsinkomstprincipen fungerar allt sämre och det är tydligt att pensionssystemet inte levererar på en godtagbar nivå. Det urholkar förtroendet och leder till en upplevelse av förlorad ekonomisk rättvisa. Det försvagar också incitamenten för arbete samt yrkesverksammas och äldres möjligheter att förbättra pensionen genom arbete.” Så skrev Sacos Göran Arrius och Ossian Wennström.

Fria moderata studentförbundet: Sluta kasta mer pengar på Arbetsförmedlingen, regeringen

Arbetsförmedlingen borde fortsätta att finnas för att hjälpa människor som står långt bort ifrån arbetsmarknaden. Men svaret på arbetslösheten är näppeligen mer pengar till Arbetsförmedlingen, skriver Fredrik Ljung och Rolan Jusupov, FMSF Stockholm.

 
 

Nämnda personer

Janine Alm Ericson

Riksdagsledamot (MP), ekonomisk-politisk talesperson och talesperson för bistånd och pensioner
Studier i statsvetenskap, nationalekonomi, freds- och konfliktkunskap

Teresa Carvalho

Riksdagsledamot (S), vice ordförande i arbetsmarknadsutskottet, ledamot i partistyrelsen
Pol.mag i statsvetenskap (Linköpings uni. 2009)

Göran Arrius

Ordförande Saco
Officersexamen (Kungliga Sjökrigsskolan, 1981), examen från Militärhögskolan (1987)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00