Krysskamp inom M i flera valkretsar

LISTOR. Moderaterna ser ut att få ett gäng nya ansikten i riksdagen efter valet. Men flera av de petade namnen har inte gett upp kampen. Så personkryssen kan bli avgörande.

Provvalen har ägt rum, nomineringskommittéer och stämmor har sagt sitt och listorna till höstens riksdagsval är spikade. Resultatet är en blandning av gammalt och nytt. Om M skulle få samma resultat som vid valet 2014 kommer 29 nya riksdagsledamöter att bilda riksdagsgrupp tillsammans med 55 nuvarande ledamöter.

Flera riksdagsledamöter väljer att tacka för sig. Samtidigt som ett antal vill fortsätta, men har placerats utanför valbar plats. I Stockholms stad hamnade exempelvis riksdagsledamoten Dag Klackenberg först på plats 18 och i Jönköping petades Sotiris Delis från valbar plats. De båda valde därefter att inte kandidera.

Värmländsk kamp

Men det finns också exempel på riksdagsledamöter som petats ned på listorna men som ändå inte gett upp hoppet. En av dessa är Christian Holm Barenfeld i Värmland. Han står först på plats 4 i en valkrets där Moderaterna 2014 bara fick två mandat.

– Det är väl ingen hemlighet att jag ohyggligt gärna hade stått högre placerad, säger Holm Barenfeld till Altinget.

Han kommer att driva en personvalskampanj och hoppas att det ska få honom vald till en fjärde mandatperiod i riksdagen. Och situationen är inte ny. Holm Barenfeld, då också som sittande riksdagsledamot, stod nämligen på plats 3 i förra valet men lyckades kryssa sig in.

– Uppenbarligen har de värmländska moderatväljarna ett starkt stöd för mig, säger han.

Läs också: Nya mandatregler ska göra valet mer proportionellt

En av dem han ska ta sig förbi är Marléne Lund Kopparklint, kommunalråd i Karlstad, som står på plats 2 i valkretsen. Hon vill till riksdagen för att kunna jobba på en mer övergripande nivå med frågor hon drivit i kommunen.

– När man har jobbat med politik på kommunal nivå ser man också vilka områden man skulle vilja utveckla på nationell nivå, säger hon till Altinget.

Hur hennes chanser att komma in vill hon däremot inte spekulera kring.

– Jag kommer att bedriva en personvalskampanj sedan får väljarna avgöra om de vill ha mig, säger hon.

Petningar i Västergötland

Läs hela artikeln på Altinget Rikspolitik.

Forrige artikel Bengtsson: Även politiska partier sviker väljarna Bengtsson: Även politiska partier sviker väljarna Næste artikel 17 av 20 kommunalråd säger nej till miljözoner 17 av 20 kommunalråd säger nej till miljözoner
Nya poster i utskotten kostar miljoner

Nya poster i utskotten kostar miljoner

NYORDNING. S och M har kommit överens om att införa andre och tredje vice ordförande i flera utskott. Något som kommer att kosta över 1,4 miljoner kronor om året. Jens Holm (V), ordförande i trafikutskottet, menar att det dessutom försvårar utskottsarbetet.