Krysskamp inom M i flera valkretsar

LISTOR. Moderaterna ser ut att få ett gäng nya ansikten i riksdagen efter valet. Men flera av de petade namnen har inte gett upp kampen. Så personkryssen kan bli avgörande.

Provvalen har ägt rum, nomineringskommittéer och stämmor har sagt sitt och listorna till höstens riksdagsval är spikade. Resultatet är en blandning av gammalt och nytt. Om M skulle få samma resultat som vid valet 2014 kommer 29 nya riksdagsledamöter att bilda riksdagsgrupp tillsammans med 55 nuvarande ledamöter.

Flera riksdagsledamöter väljer att tacka för sig. Samtidigt som ett antal vill fortsätta, men har placerats utanför valbar plats. I Stockholms stad hamnade exempelvis riksdagsledamoten Dag Klackenberg först på plats 18 och i Jönköping petades Sotiris Delis från valbar plats. De båda valde därefter att inte kandidera.

Men det finns också exempel på riksdagsledamöter som petats ned på listorna men som ändå inte gett upp hoppet. En av dessa är Christian Holm Barenfeld i Värmland. Han står först på plats 4 i en valkrets där Moderaterna 2014 bara fick två mandat.

Login