Tummen ned för kommunala internationella skolor

REMISSVAR. Förslaget om att kommuner ska få driva internationella skolor ifrågasätts av Skolverket och andra myndigheter.  

Mattias Croneborg

Strax före valet lämnade den förra regeringen flera förslag om att ändra reglerna för internationella skolor. Men att kommuner ska få driva internationella skolor ifrågasätts av många, visar Altingets genomgång av remissvaren på utredningen.

Skolverket säger nej. "Utgångspunkten i skolväsendet är att utbildningen ska bedrivas enligt svensk läroplan. Det krävs starka skäl för att frångå detta." skriver verket. Skolverket tar också upp sjunkande skolresultat och kommunernas ansvar med "att bidra till förbättrade kunskapsresultat och en ökad likvärdighet och det är väsentligt att detta står i fokus". Verket säger också nej till att ytterligare elevkategorier ska få tillgång till internationella skolor. 

Även Statskontoret är kritiskt. "Förslaget är inte tillräckligt motiverat och det riskerar att leda till snedvridna konkurrensförhållanden", skiver myndigheten.

Skolinspektionen tycker däremot att det är en bra idé med kommunala huvudmän på området. 

Friskolornas Riksförbund ifrågasätter att kommunala huvudmän ska kunna driva internationella skolor. Förbundet vill heller inte att de internationella skolorna ska behöva undervisa på svenska.

SKL, Sveriges kommuner och landsting, vill däremot ge kommuner möjlighet att ansöka om dispens att bedriva internationella skolor redan innan lagändringarna genomförs.

En längre verison av artikeln finns på Altinget Utbildning

 

Dokumentation

Internationell skola

En internationell skola anordnar utbildning som följer ett annat lands läroplan eller en internationell läroplan. Exempel på internationella läroplaner är Primary Years Programme (PYP), Middle Year Programme (MYP) och Diploma Programme (DP).

Intenationella skolor i Sverige

  • The International School of Stockholm
  • The British International Primary School, Danderyd
  • International School of Gothenburg Region, Göteborg
  • Fryxellska skolan, Västerås
  • Bladins skola, Malmö.

Utredningens förslag:

Kommuner, efter medgivande från Skolinspektionen, ska få vara huvudmän för internationella skolor på grundskolenivå som enbart tillämpar en internationell läroplan. Kommuner ska däremot inte kunna driva internationella skolor på gymnasienivå, eftersom de redan i dag har möjlighet att anordna IB-utbildning.

Förändringarna föreslås träda i kraft den 1 juli 2015.



E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00