Ministern öppnar för höjt bostadsbidrag

Trots ett aviserat bidragstak säger socialtjänstminister Camilla Waltersson Grönvall (M) att hon vill höja bostadsbidraget. Men hur det ska ske är oklart. ”Vi kräver att regeringen ger besked”, säger Magdalena Andersson (S) som vill att den tillfälliga höjningen av bostadsbidraget till barnfamiljer förlängs. 

”Ingen från regeringen har kunnat förklara hur man ska kunna införa ett bidragstak utan att dramatiskt öka barnfattigdomen i Sverige”, säger&nbsp;Magdalena Andersson (S) som vill ha svar från regeringen om vad de vill göra med bostadsbidraget till barnfamiljer.&nbsp;<br>
”Ingen från regeringen har kunnat förklara hur man ska kunna införa ett bidragstak utan att dramatiskt öka barnfattigdomen i Sverige”, säger Magdalena Andersson (S) som vill ha svar från regeringen om vad de vill göra med bostadsbidraget till barnfamiljer. 
Foto: Tim Aro / Henrik Montgomery / TT
Louise Carlsson-Örning

På frågan om bostadsbidraget bör höjas svarar samtliga partier, inklusive regeringspartierna och socialtjänstminister Camilla Waltersson Grönvall (M), ja. Det framgick i samband med en utfrågning på Kulturhuset i Stockholm under onsdagen på temat barnfattigdom. 

– Just nu pågår ett arbete med att se över alla stöd, för vi vet att det är en av de viktigaste delarna vi kan göra, att på olika sätt förstärka det för dem som har det svårast i kriser, säger Camilla Waltersson Grönvall (M) i samband med utfrågningen. 

Tillfällig höjning

I budgetpropositionen för 2023 fattade regeringen beslut om att förlänga den tillfälliga höjningen av bostadsbidraget för barnfamiljer till den sista juni i år.

Nu kräver flera partier att regeringen förlänger höjningen i vårbudgeten.

– Det första viktiga nu är naturligtvis att förlänga den höjning som vi införde under corona. Vi kräver att regeringen ger besked om att det förlängs igen, säger Magdalena Andersson (S) till Altinget.

Bidragstak slår ut höjning

För de allra flesta barnfamiljer som lever med barnfattigdom kommer det inte spela någon roll då.

Magdalena Andersson, Partiledare, Socialdemokraterna
Men samtidigt säger Magdalena Andersson (S) att ett höjt bostadsbidrag inte kommer att hjälpa om regeringen parallellt tänker gå vidare med ett bidragstak, som de sagt sig vilja göra i Tidöavtalet och i regeringsförklaringen

– För de allra flesta barnfamiljer som lever med barnfattigdom kommer det inte spela någon roll då. Du kan ha vilket bostadsbidrag som helst, du kommer ändå dramatiskt öka barnfattigdomen, säger hon och tillägger: 

– Det är ett väldigt stort problem. Ingen från regeringen har kunnat förklara hur man ska kunna införa ett bidragstak utan att dramatiskt öka barnfattigdomen i Sverige. 

Vill se permanent höjning

Liberalerna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet är tydliga med att de vill se mer än en förlängning, de vill att höjningen permanentas. Vänsterpartiet och Miljöpartiet vill dessutom att bidraget ska höjas i takt med inflationen och kostnadsökningarna. 

– Det är helt absurt att de barn i det här landet som är mest ekonomiskt utsatta, att det är deras stöd som inte följer utvecklingen. Det måste höjas permanent och inflationssäkras, säger Märta Stenevi (MP) från scenen.

Det är helt absurt att de barn i det här landet som är mest ekonomiskt utsatta, att det är deras stöd som inte följer utvecklingen. Det måste höjas permanent och inflationssäkras.

Märta Stenevi, Språkrör Miljöpartiet

Fortsatta oklarheter

Socialtjänstministern utvecklar inte vad man avser att göra med bostadsbidraget eller om man planerar att förlänga det befintliga höjningen i vårbudgeten.

– Det handlar hela tiden om att hitta rätt åtgärder att göra när situationen i landet ser annorlunda ut. Och det är klart att det är ett stort bekymmer att vi efter åtta år med en stark ekonomi trots allt har Nordens högsta barnfattigdom, säger Camilla Waltersson Grönvall (M).

– Vi har haft den lägsta tillväxten och de högsta arbetslösheten, så det har påverkat situationen. I tider av kris måste man särskilt hitta åtgärder, som vi nu behöver göra, för att situationen har sett ut så här de senaste åtta åren.

Altinget har sökt socialtjänstminister Camilla Waltersson Grönvall (M) för att ställa ytterligare frågor men ministern har inte återkommit.

 

Nämnda personer

Magdalena Andersson

Partiledare Socialdemokraterna
Civ. ek (Handelshögskolan i Stockholm. 1992), doktorand (Handelshögskolan i Stockholm, 1992-1995)

Camilla Waltersson Grönvall

Socialtjänstminister (M)
Lärare i svenska och engelska (Göteborgs uni.)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00