Han är årets naturfotograf

Naturvårdsverket har utnämnt Peter Hanneberg till årets naturfotograf 2019. 

Årets naturfotograf delas ut årligen till en dokumenterat skicklig naturfotograf som visat kunskap och engagemang i naturvårdsfrågor, men som också har bidragit till att hävda naturvårdens intressen. Prissumman är 25 000 kronor.

I år går priset till författaren, journalisten, fotografen samt biologen Peter Hanneberg. Han har tidigare gett ut ett tiotal böcker, vunnit WWF:s Pandapris tre gånger och vann Sveriges Ingenjörers miljöpris för journalister 2001. Sedan 2005 är han aktiv som personligt invald ledamot i WWF:s förtroenderåd.

– Peter Hanneberg får stipendiet för att han med naturfotot som redskap under mer än 40 år skickligt och tongivande har arbetat för att öka kännedomen om och känslan för naturen och miljön i Sverige och i världen. Han har med sina naturtroget berättande bilder och egna texter starkt bidragit till att hävda naturvårdens intressen och skyddet av värdefull natur, senast med boken Öar, säger Björn Risinger, generaldirektör på Naturvårdsverket, i ett pressmeddelande.

”En viktig parallell profession”

– Under alla år som natur- och miljöinriktad journalist har fotografin varit med som en viktig parallell profession som ofta förstärkt det skrivna ordet och dess naturvårdsbudskap. Att Naturvårds­verket nu finner mig värdig deras prestigefyllda utmärkelse, är ett erkännande från rikets främsta miljöinstans som ökar min yrkesstolthet, säger pristagaren Peter Hanneberg.


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00