Ny dansk ö får länsstyrelsen att slå bakut

GRANNSÄMJA. Länsstyrelsen i Skåne vill stoppa Danmarks planer på en ny ö utanför Köpenhamn. Havs- och vattenmyndigheten däremot ser ingen risk för att öbygget skulle leda till några betydande gränsöverskridande miljökonsekvenser.

De danska planerna på en ny ö utanför Köpenhamn – Lynetteholmen – har mötts av motstånd och invändningar även i Danmark. Ön ska byggas med utfyllnadsmassor, klimatsäkra staden samt är ett sätt att möta befolkningsökningen i Köpenhamnsregionen.

Skånska ramaskrin

Men från den svenska sidan av sundet hörs ilskna protestrop. Det är Länsstyrelsen i Skåne som å det bestämdaste motsätter sig bygget av den nya danska ön i Öresund. I ett yttrande om miljökonsekvensbeskrivningen skriver Länsstyrelsen i Skåne:

"Länsstyrelsen motsätter sig att tillstånd lämnas till den ansökta verksamheten. Länsstyrelsen ser inte att åtgärdens påverkan på miljön berättigas av de allmänna intressen som motiveras."

Skilda bedömningar

Havs- och vattenmyndigheten ser däremot inga problem med en ny dansk ö. I ett yttrande skriver myndigheten att Lynetteholmen inte kan antas medföra några betydande miljökonsekvenser för Sverige. 

Läs hela artikeln om Länsstyrelsens invändningar mot Lynetteholmen på Altinget Miljö och energi, teckna provabonnemang här

Forrige artikel Överblick: Tjafsigt om coronaplan och Försäkringskassan synar sig själv Överblick: Tjafsigt om coronaplan och Försäkringskassan synar sig själv Næste artikel Hallå där Lars Gunnar Nordlander (S) – Är skidresa en Hallå där Lars Gunnar Nordlander (S) – Är skidresa en "nödvändig resa"?