Gotland får grönt ljus – men västkusten ger inte upp

EU-FOND. Det finns sex miljarder anledningar att vara med i slutgallringen av de regioner som ska få dela på potten i EU:s nya omställningsfond. Stålindustrin i Norrland och cementen på Gotland har fått ett preliminärt ja, men andra kandidater har ännu inte gett upp.

Först stängdes dörren. Men nu öppnas möjligheterna igen för Gotland att få del av rättvisa omställningsfonden. <br>
Först stängdes dörren. Men nu öppnas möjligheterna igen för Gotland att få del av rättvisa omställningsfonden.
Foto: Bene Riobó, Wikimedia Commons
Jacob Hederos

Det pågår ett intensivt lobbyarbete just nu för att reda ut hur den kommande regionalstödspolitiken ska se ut i medlemsländerna.  En av de främsta nationella striderna rör hur den rättvisa omställningsfonden ska användas. 

Det är först vid årsskiftet som det definitiva beslutet ska fattas. Men redan förra veckan meddelande Tillväxtverket att Norrbottens stålindustri och Gotlands mineralindustri är i störst behov av stödet.

– Vi behövde gå vidare i vårt arbete och börja ta fram de regionala omställningsplanerna som ska lämnas in, så det var lika bra att meddela hur vi resonerat redan nu, säger avdelningschefen Patrik Sällström till Altinget.

Besvikelse på västkusten

I Västra Götaland var beskedet en besvikelse, men man har inte gett upp hoppet ännu.

– Innan beslutet är fattat så är det ju inte klart. Men jag förstår att någonstans måste man ju dra gränsen. Vi har också haft en nära och bra dialog med Tillväxtverket, säger Helena Starfelt, avdelningschef för näringslivsfrågor, Västra Götalandsregionen.

Läs hela artikeln på Altinget Miljö&Energi. Teckna gratis provabonnemang här.

Dokumentation

Tidsplanen

Enligt regeringens beslut kan fondmedel från JTF gå till åtgärder för klimatomställning av stål-, mineral- och metallindustrin samt raffinaderibranschen inklusive bioraffinaderi. De län som föreslås omfattas av programmet är Norrbotten, Västerbotten och Gotland.

Så fort som konflikten om långtidsbudgeten är utredd, väntas detaljregelverket för fonden kunna stämplas. Det ska enligt Altingets uppgifter i praktiken vara färdigförhandlat i Bryssel, men det kan inte godkännas innan långtidsbudgeten är på plats.

Efter att Tillväxtverket lagt fram sina förslag i december väntar sedan först nationell beredning inom Regeringskansliet. I samband med att de regionala omställningsplanerna sedan skickas in till EU-kommissionen i mitten av våren förväntas också medfinansieringsbesked kunna ges. Planen är sedan att planerna ska godkännas innan hösten 2021, för att därefter kunna leda till att projekt dras igång inom ramarna för fonden.



E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00