Gotland får grönt ljus – men västkusten ger inte upp

JTF. Det finns sex miljarder anledningar att vara med i slutgallringen av de regioner som ska få dela på potten i EU:s nya omställningsfond. Stålindustrin i Norrland och cementen på Gotland har fått ett preliminärt ja, men andra kandidater har ännu inte gett upp.

– Beslutet är ju inte tagit ännu. Det är ett förslag från Tillväxtverket men det är ju regeringen att fatta beslutet, säger Helena Starfelt, näringslivschef på Västra Götalandsregionen till Altinget.

Det pågår ett intensivt lobbyarbete just nu för att reda ut hur den kommande regionalstödspolitiken ska se ut i medlemsländerna. Detta trots att långtidsbudgeten och coronaräddningspaketet fortsatt hänger löst till följd av det polska och ungerska vetohotet.

En av de främsta nationella striderna rör hur den rättvisa omställningsfonden ska användas. Fonden, som framför allt lades fram för att underlätta omställning för länder med höga utsläpp, fördelas dock ut till alla medlemsländer utifrån en fördelningsnyckel. Det gör att även Sverige får en del av kakan.

Från början handlade det om 61 miljoner euro. Den norrländska stålindustrin var en självskriven kandidat – som största enskilda utsläppskälla.

Login