Doldis ny ordförande för EU-nämnden

INTERVJU. Pyry Niemi (S) tillhör inte de mest kända riksdagsledamöterna. Men det är en man som brinner för EU som tar över ordförandeklubban i EU-nämnden. 

– Det är fascinerande att vi med så olika kulturer och ekonomiska förutsättningar ändå kan sitta i samma båt och navigera i samma riktning.

Foto: Foto: Riksdagen/MPD01605 (Flickr)
Johan Manell

När Fredrik Olovsson (S), gick från att vara ordförande i finansutskottet till att bli statssekreterare hos Magdalena Andersson skapade det en kedjeeffekt i den socialdemokratiska riksdagsgruppen. Åsa Westlund tog över Olovssons roll i finansutskottet och Pyry Niemi efterträder Vestlund som ordförande i EU-nämnden. Niemi vurmar för EU-samarbetet.

– Det är fascinerande att vi med så olika kulturer och ekonomiska förutsättningar ändå kan sitta i samma båt och navigera i samma riktning och att kunna få så många nyanser att samverka och bli en ganska fin tavla när det är som bäst, säger han till Altinget.

Klimat

Ett område Pyry Niemi särskilt intresserar sig för är klimatet.

– Klimatfrågan är en ödesfråga. EU har tagit på sig ledartröjan i klimatomställningen, inte minst med Parisavtalet. Jag tror mycket på den gröna given. Den medger utrymme för både innovation och kreativitet men också stöd till smarta lösningar. Jag känner verkligen att här har vi en chans att göra en stor omställning när det gäller arbete och skapa helt nya arbetstillfällen runt omkring i EU.

Pyry Niemi (S).
Pyry Niemi (S). Foto: Riksdagen

Läs hela intervjun på Altinget Rikspolitik. Där berättar Niemi bland annat om sin riksdagskarriär, vilka problem han ser med EU och varför han aldrig stänger av sin telefon. Teckna gratis provabonnemang här.

Nämnda personer

Pyry Niemi

Senior rådgivare, tidigare riksdagsledamot (S)
fil.kand i samhällsplanering (Stockholms uni. 1990) fil.mag i kulturgeografi (Stockholms uni. 2004)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00