Doldis ny ordförande för EU-nämnden

INTERVJU. Pyry Niemi (S) tillhör inte de mest kända riksdagsledamöterna. Men det är en man som brinner för EU som tar över ordförandeklubban i EU-nämnden. 

– Det är fascinerande att vi med så olika kulturer och ekonomiska förutsättningar ändå kan sitta i samma båt och navigera i samma riktning.

När Fredrik Olovsson (S), gick från att vara ordförande i finansutskottet till att bli statssekreterare hos Magdalena Andersson skapade det en kedjeeffekt i den socialdemokratiska riksdagsgruppen. Åsa Westlund tog över Olovssons roll i finansutskottet och Pyry Niemi efterträder Vestlund som ordförande i EU-nämnden. Niemi vurmar för EU-samarbetet.

– Det är fascinerande att vi med så olika kulturer och ekonomiska förutsättningar ändå kan sitta i samma båt och navigera i samma riktning och att kunna få så många nyanser att samverka och bli en ganska fin tavla när det är som bäst, säger han till Altinget.

Bland EU-nämndens tidigare ordföranden finns flera politikerprofiler: Anna Kinberg Batra (M), Carl B. Hamilton (FP) och Carl Schlyter (MP) för att nämna tre. Pyry Niemi har fram till nu inte haft någon framträdande roll i den socialdemokratiska riksdagsgruppen. Men under sina tio år i riksdagen har han hunnit samla en hel del EU-erfarenhet via utskotten.

Login