Försvarsutskottet: Frågorna som partierna fokuserar på i år

INRIKTNING. Förutom höstens försvarsbeslut, är det flera andra frågor som partierna vill fokusera på under året. Ökad kompetens om underhåll av materiel, det civila försvaret och lagstadgad försvarsbudget är några av frågorna.

Arkivbild.
Arkivbild.Foto: Henrik Montgomery/TT
Josefin Lingström

Partierna i riksdagens försvarsutskott har under temat Riksdagsåret som gått skrivit debattartiklar på Altinget om det senaste riksdagsåret och vad de nu vill se bli verklighet under året.

Niklas Karlsson, talesperson för Socialdemokraterna, (S) skriver om att minska Sveriges sårbarhet genom att ha tillgång till energi och drivmedel, utöver läkemedelsproduktion. Han vill också fokusera på att öka kompetensen om att underhålla försvarets materiel.

Samhällsviktig verksamhet

Pål Jonsson, Moderaternas talesperson och ordförande i försvarsutskottet, är besviken över att regeringen hotar den historiskt långa traditionen av bred politisk samsyn i försvarets inriktning. Något som minskar omvärldens förtroende för Sveriges säkerhetspolitik, menar han.

Hanna Gunnarson, talesperson för Vänsterpartiet, anser att krisberedskapen behöver stärkas och att samhällsviktig verksamhet, som vården, ska återgå helt till offentlig regi.

Läs mer om vad de andra partierna vill i hela artikeln på Altinget Säkerhet. Teckna gratis provabonnemang här.


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00