Vaccinationssamordnare: Det finns risker med massvaccinering

CORONAVACCIN. EU pumpar ut enorma summor till stora läkemedelsföretag för att snabba upp produktionen och få fram ett vaccin mot covid-19. Men både de ekonomiska och hälsorelaterade riskerna är stora, enligt regeringens vaccinationssamordnare Richard Bergström.

Sverige har skrivit på ett avtal med svensk-brittiska läkemedelsföretaget Astra Zeneca för vaccin mot covid-19, avtalet är inom ramen för EU:s vaccinationssamarbete. Besked om vaccinet godkänns kommer i oktober.

– Jag hoppas att alla vacciner som tas fram just nu ska godkännas, så att vi har mycket att välja på, säger vaccinationssamordnaren Richard Bergström, till Altinget.

Inga sänkta krav

Orsaken till att arbetet går fort beror på att de politiska och ekonomiska processerna är komprimerade, inte att kraven sänkts, enligt Richard Bergström.

– Som att börja bygga fabriker, köpa in råmaterial, anställa personal och sådant innan man ens vet att vaccinerna fungerar, säger han.

 

Läs hela intervjun med Richard Bergström, bland annat om hur riskerna med nya vaccin bör hanteras, på Altinget Vård&Hälsa. Teckna gratis provabonnemang här.

Forrige artikel Överblick: Ny DO, beredskapsapotek utreds och pekpinnekritik Överblick: Ny DO, beredskapsapotek utreds och pekpinnekritik Næste artikel Pengapåsen för klimatanpassning räcker inte till Pengapåsen för klimatanpassning räcker inte till
Nej, politiker är inte osentimentala schackdatorer

Nej, politiker är inte osentimentala schackdatorer

ANALYS. Hade Centerpartiet varit verkligt osentimentalt i fallet Fredrick Federley hade han förmodligen kapats redan i förra veckan. Det som sker nu illustrerar snarare att det inom partier finns både sentimentalitet och vänskap, inte bara kallhamrad strategi.

Överblick: Liberal SCB-mardröm och landshövding slutar

Överblick: Liberal SCB-mardröm och landshövding slutar

ÖVERBLICK. Liberalerna får sitt lägsta stöd någonsin i SCB:s partisympatiundersökning. Fredrick Federley (C) har inte partiledningens förtroende. Stefan Löfven (S) menar att det är regionerna som bär ansvaret för att äldre inte fått coronavård och landshövdingen i Norrbotten slutar.

L-toppen som hoppat av riksdagen fyra gånger

L-toppen som hoppat av riksdagen fyra gånger

INTERVJU. Medan Liberalerna på riksnivå ligger under riksdagsspärren i mätning efter mätning så styr Torkild Strandberg (L) Landskrona med ett stöd på över 30 procent. Han har också blivit invald i riksdagen fem gånger, men fyra gånger har han hoppat av.