Vaccinationssamordnare: Det finns risker med massvaccinering

CORONAVACCIN. EU pumpar ut enorma summor till stora läkemedelsföretag för att snabba upp produktionen och få fram ett vaccin mot covid-19. Men både de ekonomiska och hälsorelaterade riskerna är stora, enligt regeringens vaccinationssamordnare Richard Bergström.

Foto: Stina Stjernkvist/TT
Marie Lundahl

Sverige har skrivit på ett avtal med svensk-brittiska läkemedelsföretaget Astra Zeneca för vaccin mot covid-19, avtalet är inom ramen för EU:s vaccinationssamarbete. Besked om vaccinet godkänns kommer i oktober.

– Jag hoppas att alla vacciner som tas fram just nu ska godkännas, så att vi har mycket att välja på, säger vaccinationssamordnaren Richard Bergström, till Altinget.

Inga sänkta krav

Orsaken till att arbetet går fort beror på att de politiska och ekonomiska processerna är komprimerade, inte att kraven sänkts, enligt Richard Bergström.

– Som att börja bygga fabriker, köpa in råmaterial, anställa personal och sådant innan man ens vet att vaccinerna fungerar, säger han.

Fakta
Fyra sorters vaccin

Bland de vaccin som kan bli aktuella för Sverige rör det sig enligt Bergström om fyra typer:

1. Traditionellt framställda vaccin. Man tar hela viruset, avdödar det och ger det sedan för på sätt stimulera immunrespons.


2. Bioteknologisk tillverkning. Man tillverkar delar av viruset (ett protein) i ett laboratorium och ger. Även denna typ av vaccin är väl beprövat.


3. mRNA-vaccin. En ny metod där en genetisk molekyl bär på ”instruktioner” som ska stimulera kroppen att skapa ett specifikt immunförsvar. Ännu finns inga godkända vacciner framtagna med denna metod. Karolinska institutet är en av de organisationer som utvecklat denna typ.


4. Adenovirus fectorer, en metod där man tar förkylningsvirus och byter ut innehållet. Astra Zeneca-vaccinet som tagits fram tillsammans med Oxford University är ett sådant. Detta är en mindre beprövad metod.

Källa: Richard Bergström, Nationella vaccinationssamordnare

 

Läs hela intervjun med Richard Bergström, bland annat om hur riskerna med nya vaccin bör hanteras, på Altinget Vård&Hälsa. Teckna gratis provabonnemang här.

Nämnda personer

Richard Bergström

Tidigare nationell vaccinsamordnare kring covid-19
Farmaceut (Uppsala universitet, 1988)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00