Vaccinationssamordnare: Det finns risker med massvaccinering

CORONAVACCIN. EU pumpar ut enorma summor till stora läkemedelsföretag för att snabba upp produktionen och få fram ett vaccin mot covid-19. Men både de ekonomiska och hälsorelaterade riskerna är stora, enligt regeringens vaccinationssamordnare Richard Bergström.

Sverige har skrivit på ett avtal med svensk-brittiska läkemedelsföretaget Astra Zeneca för vaccin mot covid-19, avtalet är inom ramen för EU:s vaccinationssamarbete. Besked om vaccinet godkänns kommer i oktober.

– Jag hoppas att alla vacciner som tas fram just nu ska godkännas, så att vi har mycket att välja på, säger vaccinationssamordnaren Richard Bergström, till Altinget.

Inga sänkta krav

Orsaken till att arbetet går fort beror på att de politiska och ekonomiska processerna är komprimerade, inte att kraven sänkts, enligt Richard Bergström.

– Som att börja bygga fabriker, köpa in råmaterial, anställa personal och sådant innan man ens vet att vaccinerna fungerar, säger han.

 

Läs hela intervjun med Richard Bergström, bland annat om hur riskerna med nya vaccin bör hanteras, på Altinget Vård&Hälsa. Teckna gratis provabonnemang här.

Forrige artikel Överblick: Ny DO, beredskapsapotek utreds och pekpinnekritik Överblick: Ny DO, beredskapsapotek utreds och pekpinnekritik Næste artikel Pengapåsen för klimatanpassning räcker inte till Pengapåsen för klimatanpassning räcker inte till
Debatt: Lägg ner Delegationen mot segregation

Debatt: Lägg ner Delegationen mot segregation

DEBATT. Delegationen mot segregation (Delmos) arbetar utifrån en inkomplett bild av segregationen. Skattepengar och statsbidrag hamnar i fel händer. Vi måste lägga ner myndigheter som inte gör nytta, skriver Josefin Utas, Slöseriombudsman.