Skolstart: Olika coronastrategier bland de nordiska grannarna

CORONA. Medan Sverige hållit fast vid sin coronastrategi är Danmark och Norge mer ombytliga. Norge utesluter inte att de måste stänga skolorna igen och på vissa håll i Danmark används munskydd i skolan trots att statligt påbud saknas.

Sveriges hårt kritiserade smittskyddsstrategi utgår från att barn och unga inte driver smittspridningen av covid-19 och att skolrestriktioner inte behövs.

I Danmark, Finland och Norge finns däremot restriktioner om bland annat hygien och avstånd mellan klasser.

Inte blossat upp

Danska experter anser dock att även om pandemin blossar upp igen är åtgärder riktade mot barn inte prioriterade.

"Under coronaepidemin i Danmark har det varit väldigt få sjukhusinläggningar av barn i åldersgruppen noll till nio år, och återöppningen av förskolor och förskolor har inte lett till att infektionen blossat upp", säger Thea Kølsen Fischer, virolog och forskningschef vid Nordsjällands sjukhus, till Altinget.

Läs hela artikeln på Altinget Vård och hälsa. Teckna gratis provabonnemang här.

Forrige artikel Bilköpare kan bli av med klimatbonus efter fem år Bilköpare kan bli av med klimatbonus efter fem år Næste artikel Överblick: M kallar in finansutskottet och Riksgälden nobbar flygbolag Överblick: M kallar in finansutskottet och Riksgälden nobbar flygbolag
Pressträff med arbetsmarknadsminister Eva Nordmark

Pressträff med arbetsmarknadsminister Eva Nordmark

PRESSTRÄFF. Arbetsmarknadsminister Eva Nordmark håller pressträff om coronapandemins effekter på arbetsmiljön och berättar om nya regeringsuppdrag till Arbetsmiljöverket. Se den live här. 

Sverige ordnar EU-lager för sjukvårdsmateriel

Sverige ordnar EU-lager för sjukvårdsmateriel

BEREDSKAP. Sverige har fått grönt ljus att hysa EU-lager i Kristinehamn, med skyddsutrustning och medicinteknik vid kris. Beredskapslagret ska vara klart inom ett halvår.

– Sverige ligger oerhört väl strategiskt till, säger Anneli Bergholm-Söder, MSB.