Klimatkrav för SAS hänger på skör tråd

MOTKRAV. Januaripartierna vill skjuta in miljarder i SAS och förväntar sig höjda klimatambitioner från bolaget i utbyte. Men samtidigt vill regeringen inte låsa sig vid några klimatkrav i förhandlingarna och hos den danska ägaren är tongångarna annorlunda.

Januaripartierna vill ge SAS ett tillskott i miljardklassen, men det ska kombineras med höjda klimatmål, enligt uttalanden från bland andra finansmarknadsminister Per Bolund (MP).

Men några "nya mer ambitiösa" mål är inte alls nämnt i den proposition som regeringen lämnade till riksdagen, där mandat söks för att regeringen ska kunna gå in förhandlingarna med de andra ägarna. 

Det är ett rent förhandlingsgrepp, enligt klimatminister Isabella Lövins (MP) pressekreterare.
– Skälet för att inte uppge exakt, är för att det handlar om vilka förhandlingskort man ska ha, när man ska förhandla med andra parter, säger Jakob Lundgren.

Ingen förankring i Danmark

Höjda klimatmål för SAS är inte heller förankrat hos den andra huvudägaren: Danska staten.

I överenskommelsen mellan Folketingspartierna om ägartillskott är formuleringen att det ska ses som en bekräftelse på att Folketinget stödjer ”bolaget nuvarande strategi".

Läs hela artikeln på Altinget Miljö&Energi, med kommentarer från bland andra Centerpartiet, Liberalerna och Transportstyrelsen. Teckna gratis provabonnemang här.

 

Forrige artikel Utredning: Etableringsstopp för pedagogisk omsorg efter Utredning: Etableringsstopp för pedagogisk omsorg efter "skräckexempel" Næste artikel Överblick: Historisk arbetslöshet, nya A-kasseregler och lägre skolfrånvaro Överblick: Historisk arbetslöshet, nya A-kasseregler och lägre skolfrånvaro
Forskare: Information om vaccin riskerar minska social distansering

Forskare: Information om vaccin riskerar minska social distansering

DEBATT. När vaccinationsprogrammet fortskrider och slutet på pandemin känns närmare, riskerar åtgärder som bygger på frivillig social distansering bli mindre effektiva. Strikta restriktioner kan krävas tills att vaccinen på allvar nått ut, skriver fyra forskare.