M: Bort med bonus malus, men oklart vad som ska ersätta

INTERVJU. Moderaterna miljöpolitiska talesperson Louise Meijer vill slopa bonus malus-systemet för miljöbilar och hänvisar till experternas kritik.

Under de senaste månaderna har Moderaterna tagit ställning för att skrota bonus malus-systemet efter att både KonjukturinstitutetSNS Konjukturråd och Riksrevisionen pekat på att styrmedlet inte är den mest kostnadseffektiva åtgärden för att bidra till att dra ner på utsläppen i transportsektorn.

– Ur vårt perspektiv borde det slopas helt och hållet. Vi har sett Riksrevisionen, Konjukturrådet och Konjukturinstitutets granskning och alla säger att bonus malus inte fungerar. Omställningen är inte gratis. Det betyder att varje krona vi lägger behöver användas så effektivt och smart som möjligt. Det görs inte med bonus malus, säger Louise Meijer.

Ny modell

Moderaterna håller därför på att ta fram ett nytt styrmedel för miljöbilar och tittar för tillfället på hur det ska se ut, fortsätter hon.

Läs hela intervjun på Altinget Miljö och energi. Teckna gratis provabonnemang här. I intervjun berättar Meijer om varför hon tycker att M har den bästa klimatpolitiken och varför partiet är mot höjd koldioxidskatt.

Forrige artikel Omdiskuterad skola stängs – över 200 elever utan skolplats Omdiskuterad skola stängs – över 200 elever utan skolplats Næste artikel Överblick: Rut en miljardförlust och Sjöstedt ställer energikrav Överblick: Rut en miljardförlust och Sjöstedt ställer energikrav