Ex-finansministrar går emot Magdalena Andersson om överskottsmål

FINANSPOLITIK. Magdalena Andersson vill slopa överskottsmålet. Det är en dålig idé tycker både Anders Borg (M) och Erik Åsbrink (S).

Frågan om det finanspolitiska ramverket har åter seglat upp på den politiska agendan. Finansminister Magdalena Andersson vill slopa överskottsmålet för att ersätta det med ett balansmål.

Hennes företrädare på finansministerposten, Anders Borg (M), har dock i en tidigare intervju med Altinget sagt att han inte tycker att det vore klokt.

Inte heller tidigare finansministern Erik Åsbrink (S), som var den som införde överskottsmålet tycker att det vore en bra idé att slopa det.

– Man ska se över det här ramverket då och då. Det är inte hugget i sten och det varar inte i evighet. Men man ska inte ändra för ofta. Att redan nu bara något år efter att vi etablerat en tredjedels procent av BNP gå ned till noll procent tycker jag är olämpligt, säger Åsbrink vid ett seminarium om finanspolitik hos tankesmedjan Fores.

Läs hela artikeln på Altinget Rikspolitik.

 

Forrige artikel M och V ställer krav på regeringen – vill ha miljardbesked i morgon M och V ställer krav på regeringen – vill ha miljardbesked i morgon Næste artikel Överblick: Partiledardebatt och ny chef på MP Överblick: Partiledardebatt och ny chef på MP