Ex-finansministrar går emot Magdalena Andersson om överskottsmål

FINANSPOLITIK. Magdalena Andersson vill slopa överskottsmålet. Det är en dålig idé tycker både Anders Borg (M) och Erik Åsbrink (S).

Det senaste året har frågan om det finanspolitiska ramverket åter seglat upp på den politiska agendan. Riksbanken har använt sitt räntevapen och har svårt att bedriva en mer aktiv penningpolitik. Det gör att ljuset har riktats mot regeringen och finanspolitiken. Men där finns det finanspolitiska ramverket med bland annat överskottsmål och skuldankare, som enligt vissa röster gör det svårt för regeringen och finansminister Magdalena Andersson att agera och utnyttja läget med låga räntor.

Trots att partierna så sent som år 2018 enades om ett förändrat överskottsmål (från en procent av BNP över en konjunkturcykel, till en tredjedels procent av BNP över en konjunkturcykel) finns det nu röster som höjs för att helt slopa överskottsmålet. En av dessa röster tillhör finansminister Magdalena Andersson själv.

– Det vore rimligt att slopa överskottsmålet och istället ha ett balansmål. Det var ett initiativ som jag tog redan 2015 och som vi socialdemokrater också har ett partikongressbeslut på, sade hon till Svenska dagbladet i november 2019.

Login