Ekström ska regionalisera skolmyndigheterna

INTERVJU. Utbildningsminister Anna Ekström (S) vill regionalisera skolmyndigheterna. Ett förslag finns redan på ministerns bord. Ekström säger också att hon ska involvera L och C i skolpolitiken – "hellre lite för mycket än för lite". 

Anna Ekström (S) fick sin tidigare portfölj hopslagen med tidigare utbildningsminister Gustav Fridolins (MP) portfölj. Hon är nu ansvarig minister för allt från förskolan upp till gymnasium och vuxenutbildning. Departementet blir nu helt socialdemokratiskt när Miljöpartiet inte längre har någon ministerpost.  

Läs också: "Bra att man håller ned antalet statsråd"

– Det är klart det påverkar när det bli nya ministrar och en ny indelning på departementet. Vi kommer inte längre ha ungdomsfrågorna på departementet, utan de går till kulturminister Amanda Lind, säger Ekström till Altinget.

Van att arbeta med Björklund

Överenskommelsen som slöts mellan S, MP, L och C innebär att Ekström kommer att få driva en del av liberala partiernas skolpolitik. Men hon har funnit sig i det politiska läget och ser fram emot att jobba med de två allianspartierna. Framförallt med Jan Björklund (L), som var den utbildningsminister som tillsatte henne som generaldirektör för Skolverket 2011. 

 

Läs hela artikeln på Altinget Utbildning (betallänk)  

 

Forrige artikel Här är de nya statssekreterarna Här är de nya statssekreterarna Næste artikel Wikström och Widman toppkandidater för L i EU-valet  Wikström och Widman toppkandidater för L i EU-valet 
Missnöje med regeringens hantering av snöskoterfrågan

Missnöje med regeringens hantering av snöskoterfrågan

TERRÄNGKÖRNING. Missnöjet är stort över hur regeringen låter bli att hantera frågan om reglering av snöskoterkörning. Fyra stora skogsbolag, fem organisationer för turism, friluftsliv, lantbruk och miljö samt Samernas riksförbund uppmanar regeringen att våga skapa ett tydligt regelverk för snöskoterkörning på annans mark.