Ekström ska regionalisera skolmyndigheterna

INTERVJU. Utbildningsminister Anna Ekström (S) vill regionalisera skolmyndigheterna. Ett förslag finns redan på ministerns bord. Ekström säger också att hon ska involvera L och C i skolpolitiken – "hellre lite för mycket än för lite". 

Foto: Kristian Pohl/Regeringskansliet
Josefin Lingström

Så jag kommer att involvera dem, hellre lite för mycket än för lite, i de frågor som avtalet handlar om.

Fakta

Anna Ekström (S) om:

Är det en nedprioritering av skolan i överenskommelsen eftersom det är relativt få punkter om skolan? 
– Nej, så har inte jag uppfattat det. Skolan får ganska stort utrymme i januariavtalet. För de partier som ingår i avtalet, så är skolan väldigt viktig.

Är ni eniga i alla andra frågor som inte finns med i överenskommelsen? 
– Avtalet gäller de punkter som finns med. Det som är utanför avtalet, där har partiledarna sagt att partierna ska agera i riksdagen på det sätt som partierna själva tycker är viktigt. 

Hur ställer du dig som socialdemokrat till att införa statligt huvudmannaskap för skolan efter att utredningen har gjorts? 
– Det kommer bli en senare fråga. Där är den socialdemokratiska ståndpunkten att staten ska ta ett större ansvar för likvärdighet och kvalitet i skolan. Men ett förstatligande har inte stått på den socialdemokratiska agendan. 

Anna Ekström (S) fick sin tidigare portfölj hopslagen med tidigare utbildningsminister Gustav Fridolins (MP) portfölj. Hon är nu ansvarig minister för allt från förskolan upp till gymnasium och vuxenutbildning. Departementet

Altinget logoUtbildning
Vill du läsa artikeln?
Som prenumerant på Altinget utbildning får du initierad nyhetsbevakning och en levande sakpolitisk debatt.
Läs mer om priser och prenumerationsvillkor här
0:000:00