"Bra att man håller ned antalet statsråd"

NY REGERING. Det blir två istället för tre ministrar på utbildningsdepartementet och Miljöpartiet kastas ut. Branschföreträdare välkomnar ministrarna och uppmuntrar förändringarna inom departementet.

Josefin Lingström

I och med presentationen av den nya regeringen, har statsminister Stefan Löfven också valt att möblera om på utbildningsdepartementet. Miljöpartiet slängs ut och har inga ministrar i departementet längre. Eftersom utbildningsminister Gustav Fridolin (MP) redan meddelat att han ska avgå som partiledare i maj, var han inte aktuell till att fortsätta som minister. 

Får större kostym att fylla

Socialdemokraterna har nu hela utbildningsdepartementet för sig själv. Tidigare gymnasie- och kunskapslyftsminister Anna Ekström (S) blir utbildningsminister. Det betyder att hon har kvar sin gamla portfölj, men tar dessutom över Fridolins områden.  

Matz Nilsson, förbundsordförande för Sveriges skolledarförbund, tycker det är bra att Miljöpartiet och Socialdemokraterna inte längre delar på utbildningsdepartementet. 

– Jag tycker det är bra att man valt att hålla hela departementet inom ett parti. Det är också bra att man utsett kompetenta Anna Ekström till departementschef, säger han till Altinget. 

En ministerpost mindre

Att det försvinner en statsrådspost, gymnasie- och kunskapslyftsminister, bekymrar inte Nilsson. 

– Jag tycker det är bra att man håller ned antalet statsråd. Då får man en helhet från förskolan upp till gymnasieskolan.  

Läs också: M och KD om överenskommelsen – "Kohandel istället för problemanalys"

Lärarförbundets ordförande Johanna Jaara Åstrand instämmer i att det blir en bättre helhet med en minister mindre. 

– Sen krävs det att Ekström får de förutsättningar som behövs för att klara av den stora rollen som jag anser är en av de viktigaste ministerposterna, säger hon till Altinget. 

Hellmark Knutsson petas

Tidigare ministern för högre utbildning och forskning, Helene Hellmark Knutsson, blir petad och får inte fortsätta. Istället har man tillsatt Matilda Ernkrans (S) på posten. Hon har fram tills nu varit ordförande i utbildningsutskottet. 

Ernkrans var tidigare ordförande i miljö- och jordbruksutskottet. I mars år 2018 fick hon ta över ordförandeskapet i utbildningsutskottet i samband med att Lena Hallengren (S) utsågs till barn- äldre- och jämställdhetsminister. 

Vill göra lärarutbildningen attraktiv

Under presskonferensen med den nya regeringen tog Matilda Ernkrans (S) upp två saker som hon vill fokusera på under kommande mandatperiod. Det ena är att tillgängliggöra högre utbildning i hela landet. Det andra är att skapa en mer attraktiv lärarutbildning. 

Johanna Jaara Åstrand anser att det behövs flera olika insatser av Ernkrans för att locka fler till lärarutbildningen. 

– Det behövs förstärkningar på utbildningen, men man får inte glömma att man också väljer ett yrke. Därför behöver yrket också få bättre villkor. Men bland annat behövs anslagsförstärkningar till forskningen inom utbildningsvetenskap, säger Jaara Åstrand. 

Läs också: Här är alla 23 ministrar i nya regeringen

Anna Ekströms pressekreterare vill i nuläget inte svara på om Erik Nilsson kommer fortsätta att vara statssekreterare till Ekström. Inte heller om statssekreteraren Malin Cederfeldt Östberg kommer få fortsätta under den nya ministern för högre utbildning och forskning. 

Nämnda personer

Anna Ekström

Ordförande Rörelsefolkhögskolornas intresseorganisation (Rio), styrelseordförande Umeå universitet, ordförande ABF Stockholm, ordförande folkhögskolan Biskops arnö.
Jur. kand (Stockholms uni., 1988)

Johanna Jaara Åstrand

Förbundsordförande Sveriges lärare
Lärare (Umeå uni. 1996)

Matilda Ernkrans

Riksdagsledamot (S), vice ordförande i EU-nämnden, ledamot i partistyrelsen
fil. kand i statskunskap och sociologi (Örebro uni., 2002)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00