Regeringens LSS-ändringar får underkänt

ASSISTANS. Personer med behov av hjälp med andning och sondmatning ska åter få rätt till assistans, enligt ett löfte från regeringen, Liberalerna och Centern. Men bland andra Försäkringskassan ser problem med det lagförslag som regeringen har lagt fram.

Försäkringskassan anser att socialminister Lena Hallengren har en hel del att göra innan lagändringarna som rör sondmatning och andning är i hamn.
Försäkringskassan anser att socialminister Lena Hallengren har en hel del att göra innan lagändringarna som rör sondmatning och andning är i hamn.Foto: Regeringen/Försäkringskassan
Johanna Alskog

I promemorian avsnitt 5.2 antas att antalet personer som kommer att bli berättigade till assistansersättning under 2019 på grund av lagändringen kommer att vara lägre än 50 personer. Försäkringskassans bedömning är att utifrån nuvarande beskrivning av hjälp med andning så är antagandet om antalet personer kraftigt underskattat. 

ur Försäkringskassans yttrande till regeringen

En av punkterna i januariöverenskommelsen mellan regeringen, Centern och Liberalerna är att återställa rätten till assistans för personer med behov av hjälp med andning och sondmatning. Bakgrunden är två domar från

Altinget logoVård och Hälsa
Vill du läsa artikeln?
Som prenumerant på Altinget vård och hälsa får du initierad nyhetsbevakning och en levande sakpolitisk debatt.
Läs mer om priser och prenumerationsvillkor här
0:000:00