Joar Guterstam: ”Sjukvården är bäst lämpad att ansvara för beroendevård och samsjuklighet” 

Remisstiden för Samsjuklighetsutredningen går mot sitt slut. ”Inte sällan tror en person att den lider av psykisk ohälsa eller har en diagnos, men att det egentligen är alkohol- eller narkotikaberoendet som skapar problemen” säger psykiatriker och beroendespecialist Joar Gutestam. KI är en av flera remissinstanser som vill se en integrerad samsjuklighetsvård där socialtjänst och sjukvård agerar parallellt.  

Samsjuklighetsutredningen föreslår bland annat att behandling för psykiatriska tillstånd ska ges samordnat med behandling för skadligt bruk och beroende.
Samsjuklighetsutredningen föreslår bland annat att behandling för psykiatriska tillstånd ska ges samordnat med behandling för skadligt bruk och beroende.Foto: Robin Haldert / TT
Marie Lundahl

Centrum för psykiatriforskning vid Karolinska Institutet (KI) är för utredningsförslaget att hälso- och sjukvården blir ensamt ansvarig för behandling och vård av personer med skadligt bruk och samsjuklighet.

Joar Guterstam, specialist i psykiatri och beroendemedicin och verksam vid KI.
Joar Guterstam, specialist i psykiatri och beroendemedicin och verksam vid KI. Foto: KI

– Jag tror att den viktigaste vinsten med att vi samlar alla behandlande vårdinsatser insatser för den här patientgruppen är att vi undviker att folk ramlar mellan stolarna, säger Joar Guterstam, specialist i psykiatri, beroendemedicin och verksam vid KI, till Altinget.

Altinget logoVård och Hälsa
Vill du läsa artikeln?
Som prenumerant på Altinget vård och hälsa får du initierad nyhetsbevakning och en levande sakpolitisk debatt.
Läs mer om priser och prenumerationsvillkor här.
0:000:00