Debatt

Folkhälsomyndigheten har inte brutit mot lagen

Enligt gällande lag och förordning har Folkhälsomyndigheten möjlighet och rätt att bland annat föreskriva om undantag från anmälningsskyldigheten. Debattartikeln är alltså inte korrekt rent sakligt, skriver Bitte Bråstad, chefsjurist vid Folkhälsomyndigheten, i en replik.

”Det är med stöd av detta bemyndigande som Folkhälsomyndigheten har beslutat om undantag från att anmäla misstänkta fall av covid-19.”
”Det är med stöd av detta bemyndigande som Folkhälsomyndigheten har beslutat om undantag från att anmäla misstänkta fall av covid-19.”Foto: Claudio Bresciani/TT
Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter.

Folkhälsomyndigheten anser att debattartikeln som har publicerats i Altinget bygger på sakfel. Enligt gällande lag och förordning har Folkhälsomyndigheten möjlighet och rätt (bemyndigande) att bland annat föreskriva om undantag från anmälningsskyldigheten.

Läs också

I 5 § 3 smittskyddsförordningen, som reglerar myndighetens olika bemyndiganden, står det att Folkhälsomyndigheten får meddela föreskrifter om undantag från anmälningsskyldigheten enligt 2 kap. 5 § smittskyddslagen i fråga om viss sjukdom.

”Inte korrekt rent sakligt”

Folkhälsomyndigheten har således inte brutit mot lagen som påstås i debattartikeln.

Det är med stöd av detta bemyndigande som Folkhälsomyndigheten har beslutat om undantag från att anmäla misstänkta fall av covid-19 och skälen för att meddela föreskrifterna var för att säkerställa ett effektivt smittskydd under rådande pandemi. Debattartikeln i Altinget är alltså inte korrekt rent sakligt. Folkhälsomyndigheten har således inte brutit mot lagen som påstås i debattartikeln.

Läs tidigare inlägg i debatten

Experter: Sveriges smittskyddslag har inte efterföljts

Det finns ett lagstadgat och detaljerat smittskyddsförfarande men i Sverige har inte myndigheter följt lagen. De mest flagranta brotten mot smittskyddet står Folkhälsomyndighetens Johan Carlson för. Det skriver Johan Alvner, Lars Eriksson, Peter Galatius, Peet Tüll och Petra Östergren.


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00