Brott mot mänskliga rättigheter i Kina

Fråga 2017/18:607 Brott mot mänskliga rättigheter i Kina

av Markus Wiechel (SD)

till Utrikesminister Margot Wallström (S)

 

Kina har kommit att bli ett oerhört mäktigt land med förhållandevis mycket inflytande i världen. Det är likväl en diktatur där grundläggande mänskliga fri- och rättigheter inte erkänns och där myndigheterna konsekvent sysslar med sådant som är fullkomligt otänkbart i vår del av världen. Av rädsla för deras makt har omvärlden varit väldigt tyst avseende detta, vilket vi bland annat har sett efter invasionen av Tibet.

I många år har man känt till att statliga sjukhus i Kina har dödat så kallade samvetsfångar för att sedan sälja deras organ (man tror att tiotusentals oskyldiga människor dödats på detta sätt). Vi vet likaså att yttrande- och åsiktsfriheten är kraftigt begränsad, och det är väl känt att spionaget på kinesiska medborgare i och utanför landets gränser är mycket omfattande. Om vi vänder blicken mot utländska medborgare som söker sitt skydd i landet hittar vi även där skrämmande fakta. Kinesiska myndigheter skickar nämligen tillbaka nordkoreanska flyktingar till världens mest slutna land, där de kan vänta sig avrättning eller en fruktansvärd behandling för såväl sig själva som familj eller anhöriga.

Med hänvisning till detta önskas utrikesminister Margot Wallström svara på följande fråga:

 

Hur prioriterad anser ministern att MR-situationen i Kina är för regeringen, och på vilket sätt arbetar ministern för att påverka den kinesiska regeringen i en positiv riktning?


Detta innehåll har levererats automatiskt via RSS utan Altingets ansvar