Licensjakt och försäljning av sälprodukter




Svar på fråga 2018/19:494 av Runar Filper (SD)
Licensjakt och försäljning av sälprodukter

Runar Filper har frågat mig om jag tänker se över en större licensjakt för att bromsa sälpopulationens stora tillväxt, och om jag tänker ta initiativ till att utreda frågan om handel med kött- och skinnprodukter och ta med mig det till EU eftersom incitamenten att jaga säl behöver bli större.

Jag är medveten om att sälarna orsakar skada eftersom de tar fisk direkt ur fiskenäten och förstör fiskeredskap. Det finns också indikationer på att säl kan ha en negativ effekt på vissa kustfiskebestånd genom predation, men även genom överföring av parasiter som exempelvis sälmask till fisk.

Det finns i dag livskraftiga populationer av gråsäl och vikare i Östersjön samt knubbsälar i Västerhavet. Gråsälen i Östersjön har gynnsam bevarandestatus och är den sälart som orsakar störst problem. Populationen har haft en mycket stark tillväxt. Antalet gråsälar i Östersjön beräknas för närvarande uppgå till mellan 38 000 och 50 000 individer. Vilt ska förvaltas på ett hållbart sätt, vilket innebär att ekonomiska, ekologiska, sociala och kulturella aspekter ska vägas in i förvaltningen. En långsiktigt hållbar viltförvaltning ska vara adaptiv och ekosystembaserad samt utgå från ett flerartsperspektiv och en utvecklad regionalisering. Den ska kännetecknas av en balans mellan brukande och bevarande av vilt. Både möjligheter och problem som viltet orsakar ska beaktas. Viltförvaltningen måste också säkerställa att den inte riskerar att negativt påverka upprätthållande av sälarternas gynnsamma bevarandestatus och därmed Sveriges förmåga att leva upp till våra skyldigheter enligt EU:s art- och habitatdirektiv.

Naturvårdsverket har redovisat ett regeringsuppdrag om förutsättningarna för och förslag på hur en licensjakt på säl bör utformas samt hur skyddsjakten på säl kan effektiviseras i syfte att uppnå beslutad tilldelning. Riksdagen beslutade den 4 april i år om att rikta ett tillkännagivande till regeringen angående licensjakt på säl. Ärendet kommer att beredas i Regeringskansliet. Som ansvarigt statsråd vill jag inte föregripa den beredningen.

År 2009 infördes ett import- och försäljningsförbud av sälprodukter inom EU till följd av oro för sälarnas välfärd. Som resultat av bland annat svenskt påverkansarbete tillkom dock ett undantag för fortsatt försäljning av sälprodukter från skyddsjakten inom EU.

Kanada och Norge inledde 2011 en tvist i Världshandelsorganisationen (WTO) mot EU eftersom de ansåg att förbudet var handelshindrande. WTO:s tvistlösningsorgan kom fram till att EU:s förbud var tillåtet enligt gällande handelsregler, men att undantaget för skyddsjakten var diskriminerande och därmed inte förenligt med WTO-rätten. EU genomförde WTO-utslaget och det svenska undantaget togs bort från den 18 oktober 2015 trots en aktiv insats från regeringen och andra aktörer för att kunna behålla undantaget. Det enda kvarvarande undantag från EU:s förbud är för sälprodukter från jakt utfört av urfolk inom och utanför EU. Sverige måste rätta sig efter gällande förordning och är således förhindrat enligt EU-rättens nuvarande utformning att sälja sälprodukter inom EU.

Stockholm den 17 april 2019

Jennie Nilsson


Detta innehåll har levererats automatiskt via RSS utan Altingets ansvar