Säkerhetspolitiska bedömningar i den kommande Arktisstrategin

Fråga 2018/19:535 Säkerhetspolitiska bedömningar i den kommande Arktisstrategin

av Hans Wallmark (M)

till Utrikesminister Margot Wallström (S)

 

Vid Arktiskt Forum i Sankt Petersburg i april deltog statsminister Stefan Löfven. Han hade ett bilateralt möte med Rysslands president Vladimir Putin. Det var det första bilaterala mötet mellan en svensk statsminister och en rysk president sedan 2011, och det var en del av den tvåspårspolitik regeringen uppger sig vilja eftersträva genom att å ena sidan utveckla handel och investeringar och behandla klimatfrågor med Ryssland, å andra sidan att betona områden där åsikterna går isär.

Den globala uppvärmningen och klimatförändringarna har medfört en stor inverkan på Arktis. Detta har också gjort att naturresurser i området blivit mer tillgängliga och att handelsvägar nu kan komma att användas under en längre tid om året än tidigare. Under den öppna sessionen med de nordiska ledarna vid Internationellt Arktiskt Forum valde Putin att fokusera på handel, ett inlägg som handlade om exploatering av Arktis. Alla de nordiska ledarna talade om klimatförändringen. Samtidigt har det geopolitiska klimatet i Arktis försämrats, framför allt efter Rysslands illegala annektering av Krim och ökad militär närvaro på Kolahalvön.

Moderaterna har drivit frågan att Sverige borde förnya sin Arktisstrategi med tanke på de snabba förändringarna och det försämrade geopolitiska klimatet. Sverige ska ha en tydlig Arktisstrategi och vara en aktiv part i Arktiska rådet. Strategin som Alliansregeringen tog fram från 2011 bör därför uppdateras. Det var därför glädjande att utrikesminister Margot Wallström i den utrikespolitiska deklarationen för 2019 aviserade att Sverige nu ska ta fram en ny Arktisstrategi. Under sin tid i opposition underströk Socialdemokraterna återkommande i förhållande till Alliansregeringen vikten av samverkan och förankring med riksdagen när det gällde framtagandet av en Arktisstrategi.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga utrikesminister Margot Wallström:

 

Kommer regeringen i sin kommande Arktisstrategi att också göra säkerhetspolitiska bedömningar och ta med dessa?


Detta innehåll har levererats automatiskt via RSS utan Altingets ansvar