Riktad satsning för att minska våldtäkter och sexualbrott i Umeå



Ju2019/01366/POL, Ju2019/01368/POL, Ju2019/01369

/POL

Justitiedepartementet

I

nrikesministern

Till riksdagen


Svar på fråga 2018/19:490 av Edward Riedl (M)
En ökning av anmälda våldtäkter och sexualbrott i Umeå,

fråga 2018/19:491 av Edward Riedl (M)

En kartläggning av den stora ökningen av våldtäkter och sexualbrott i Umeå,

fråga 2018/19:492 av Edward Riedl (M)

Riktad satsning för att minska våldtäkter och sexualbrott i Umeå

Edward Riedl har frågat mig varför jag tror att anmälda våldtäkter och sexualbrott har ökat kraftigt i Umeå och vilka åtgärder som vidtas för att vända utvecklingen. Han har också frågat om jag kan tänka mig en särskild kartläggning av det ökade antalet anmälda våldtäkter och sexualbrott i Umeå. Vidare har han frågat om jag kan tänka mig en riktad satsning på Umeå för att komma till rätta med de ökade anmälningarna av våldtäkter och sexualbrott i Umeå.

Antalet polisanmälda sexualbrott har ökat kontinuerligt de senaste decennierna. Under de fem senaste åren har även den självrapporterade utsattheten för sexualbrott ökat enligt Brottsförebyggande rådets nationella trygghetsundersökning, NTU. Det finns flera faktorer som kan ha påverkat utvecklingen, såsom benägenheten att anmäla och rapportera om sexualbrott, lagstiftningens utformning samt den faktiska utsattheten.

Regeringen har gett Brottsförebyggande rådet i uppdrag att belysa orsakerna till ökningarna sedan 2005. I uppdraget ingår att i möjligaste mån uppskatta sexualbrottslighetens faktiska utveckling. Brottsförebyggande rådet ska också analysera om ökningarna gäller särskilda typer av sexualbrott, tillvägagångssätt, situationer eller utsatta personer, och i den mån det är möjligt även gruppen gärningspersoner. Uppdraget kommer att redovisas i slutet av maj 2019.

För att säkerställa en god brottsbekämpande förmåga i landet är regeringen fast besluten om att fullfölja den expansion mot 10 000 fler polisanställda som tidigare har aviserats. Ökningen av antalet polisanställda förväntas komma hela landet till del och kommer att bidra till polisens arbete med utredning av sexualbrott.

På lokal nivå arbetar Polismyndigheten bl.a. med medborgardialoger och medborgarlöften som verktyg för att se till att polisens verksamhet bedrivs och prioriteras utifrån den lokala problembilden. Vidare är samverkan, inte minst med kommunerna, av avgörande betydelse för polisen i strävan att minska brottsligheten och öka tryggheten. I Umeå har exempelvis kommunen i medborgarlöftet åtagit sig att arbeta för att öka tryggheten på platser där många ungdomar befinner sig genom närvaro av socialtjänstens fältgrupp och nattvandrande vuxna.

Ytterst är dock det normförändrande och förebyggande arbetet avgörande. Negativa könsstereotypa normer som kopplar samman maskulinitet och våld behöver motverkas. När det gäller sexualbrotten görs därför några av de viktigaste långsiktiga insatserna inom jämställdhetspolitiken. Regeringen har bl. a. ingått en jämställdhetspolitisk överenskommelse med Sveriges Kommuner och Landsting för 2018–2020 samt gett i uppdrag till länsstyrelserna att främja utvecklingen av förebyggande insatser mot våld. Uppdragen utgår från regeringens nationella strategi för att förebygga och bekämpa mäns våld mot kvinnor (skr. 2016/17:10) där sexuellt våld inkluderas.

Stockholm den 11 april 2019

Mikael Damberg


Detta innehåll har levererats automatiskt via RSS utan Altingets ansvar