Avgiftsbefriade elflyg



Fi2019/

01321/S2

Finansdepartementet

Finansministern

Till riksdagen


Svar på fråga 2018/19:464 av Mikael Eskilandersson (SD)
Avgiftsbefriade elflyg

Mikael Eskilandersson har frågat miljö- och klimatministern samt vice statsministern om hon avser att arbeta för att det införs en skattebefrielse för elflyget.

Frågan har överlämnats till mig.

Flygets klimatpåverkan ska minska. Efter förslag i budgetpropositionen för 2018 infördes en skatt på flygresor fr.o.m. den 1 april 2018. Riksdagen tillkännagav dock i december 2018 att flygskatten bör avskaffas. Regeringen anser att det är rimligt att flyget även fortsatt står för åtminstone en del av sina klimatkostnader. Flygskatten ska därför behållas till dess det finns ett system för flygbränsleskatt på plats. En flygbränsleskatt gynnar hållbart flyg.

Utveckling av flygteknik kräver långsiktighet. Regeringen beslutade 2017 om det nationella flygforskningsprogrammet, det sjunde i ordningen. Fokus för programmet är bl.a. att driva miljövänlig teknik framåt i samverkan mellan industri, forskning och det offentliga. Regeringen satsar även strategiskt på bl.a. batterifondsprogrammet via Statens energimyndighet och Sverige är dessutom en part i den europeiska batterialliansen. När det blir aktuellt med kommersiella flygresor med elflyg kan det finnas anledning att återkomma i beskattningsfrågan.

Stockholm den 10 april 2019

Magdalena Andersson


Detta innehåll har levererats automatiskt via RSS utan Altingets ansvar