Mälardalens högskola




Svar på fråga 2018/19:467 av Pia Nilsson (S)
Mälardalens högskola

Pia Nilsson har frågat mig om jag och regeringen avser att vidta några åtgärder för att uppfylla det socialdemokratiska vallöftet om att göra Mälardalens högskola till tekniskt universitet.

Sverige ska vara en ledande kunskapsnation och ett av världens främsta forskningsländer. Regeringens mål är att utbildning och forskning ska hålla en internationellt sett hög kvalitet och bedrivas effektivt. Därför investerar regeringen i att bygga ett modernt kunskapssamhälle med högklassig forskning och utbildning i hela landet. Ett led i det som har diskuterats är att Sverige skulle behöva ett nytt tekniskt universitet och att detta skulle kunna utnämnas under nästa mandatperiod. I den diskussionen har det lyfts fram att Mälardalens högskola skulle kunna ha potential att bli ett nytt tekniskt universitet, men att det skulle kräva fortsatta investeringar i svensk forskning och utbildning.

Att inrätta ett nytt universitet är ett beslut som måste vara del av en större forskningspolitisk prioritering och regeringen kommer att återkomma rörande forskningspolitiken i stort.

Stockholm den 10 april 2019

Matilda Ernkrans


Detta innehåll har levererats automatiskt via RSS utan Altingets ansvar