Statsvetare: C har gett S förhandlingsutrymme

INTERVJU. Trots att Centerpartiet har varit tydligt med att deras lista är ultimativa krav, så tycker statsvetaren Jonas Hinnfors att den har formulerats på ett sätt som ger Socialdemokraterna ett förhandlingsutrymme.  

Foto: Johan Wingborg/Göteborgs universitet
Johan Manell

I förra veckan presenterade Centerpartiets partiledare Annie Lööf en kravlista till Socialdemokraterna för att släppa fram Stefan Löfven som statsminister. Bland förslagen fanns krav på en friare hyressättning och en liberalare arbetsrätt. Samtidigt sade Lööf att listan inte var förhandlingsbar. Men statsvetaren Jonas Hinnfors vid Göteborgs universitet menar att listan är formulerad vagt.   

– Centerpartiets listor är ju områden. De är väldigt vaga vad som ska ske på de områdena. Man får akta sig att dra slutsatsen att när Centerpartiet säger att det här är ultimatum att det är ett visst konkret beslut som de har skrivit ned. I varje fall är det inte det som har kommit till offentligheten, säger Hinnfors till Altinget.  

Att den är formulerad så vagt gör också att Hinnfors menar att det öppnar ett förhandlingsutrymme för Stefan Löfven. Samtidigt som han tror att det är en högst medveten strategi från Centerpartiets sida att formulera kraven vagt för att få till en lösning men samtidigt försöka visa att partiet inte lägger sig platt. 

– Om Centerpartiet inte ville att det här skulle fungera då tror jag att man hade avstått från att föra fram de här kraven. Det faktum att man har talat om det som områden gör att det ringer klockor för center-/alliansväljare att här tar man steg framåt. Men att man formulerat de så vagt gör samtidigt att det borde ringa klockor hos Socialdemokraterna att här har man förhandlingsutrymme. 

Kompromiss möjlig

Det är klart att riksdagen består ju till cirka 60 procent av borgerliga eller konservativa partier. Det är något som Socialdemokraterna måste se i vitögat att ska man ha något inflytande överhuvudtaget så blir det ju i princip en relativt borgerlig politik.

Jonas Hinnfors
Professor i statsvetenskap

När det gäller exempelvis arbetsrätten så har det kravet i debatten beskrivits som närmast synonymt med ändrade turordningsregler i LAS. Men Jonas Hinnfors menar att det kan finnas en rad möjliga kompromisser där S kan möta C utan att något av partierna säljer ut sina hjärtefrågor. 

– Man kan naturligtvis fundera över vad är det som är viktigt när man anställer unga och nyanlända. Det kanske är trösklar, man har talat om att det är höga kostnader för arbetsgivarna. Att sänka löner skulle gå emot den svenska modellen, där parterna förhandlar. Men det finns ju inga hinder vare sig ideologiskt eller historiskt att staten förändrar till exempel arbetsgivaravgifterna. Då kan man ju tänka sig att lönerna fortfarande sätts av parterna men att arbetsgivaravgifterna sänks på ett sådant sätt att tröskeln för arbetsgivare blir lägre jämfört med nuvarande system, säger han och fortsätter:  

– Då har S bevarat sin princip om att det är parterna som förhandlar löner och C får igenom sin princip att man måste sänka trösklar. Så tror jag att en förhandlare måste fundera, annars är det kört. Man kan inte inför en sån här förhandling köra över och förnedra motståndaren och säga “nu har ni fått ge upp allting och vi har fått igenom allting”.

Löfven måste gå åt höger

Det är ingen lätt nöt att knäcka för Stefan Löfven. Förutom kravlistan från Centerpartiet har också Liberalerna lagt till en rad svårsmälta krav för socialdemokratin. Då har vi inte ens nämnt att kompromissen också måste accepteras av Miljöpartiet och Vänsterpartiet. Men att Löfven och Socialdemokraterna måste ta steg högerut för att behålla makten menar Hinnfors är uppenbart.  

– Det är klart att riksdagen består ju till cirka 60 procent av borgerliga eller konservativa partier. Vem som helst som är statsminister måste ju ta det i beaktande. Det är något som Socialdemokraterna måste se i vitögat att ska man ha något inflytande överhuvudtaget så blir det ju i princip en relativt borgerlig politik men den behöver inte gå i SD:s kölvatten. Socialdemokraterna måste nog tänka att alternativet skulle bli ännu borgerligare. Ställer man sig utanför så kommer C och L antingen ge upp och trots alla hårda ord mot SD acceptera Ulf Kristersson eller så blir det extra val.  

Tryck från vänster

Det som gör situationen än mer delikat för Stefan Löfven är att han inte bara har fyra andra partier att ta hänsyn i förhandlingarna. Den senaste tiden har flera fackförbund och röster från arbetarrörelsen också höjts och varnat för en högervridning i den ekonomiska politiken. Hinnfors menar att det är naturligt att de försöker göra sin röst hörd eftersom de förmodligen inte är med vid själva förhandlingsbordet.  

– Det här sköts förmodligen med en extremt snäv krets, säger han. 

Läs också: Sjöstedt: Löfven kan inte räkna kallt med Vänsterpartiet 

Samtidigt har Socialdemokraterna lyckats genomföra ekonomiska reformer som varit impopulär hos fackföreningsrörelsen tidigare, bland annat under Göran Perssons sanering av statsfinanserna på 90-talet. 

– Socialdemokraterna är ett parti som är vant att ta strid med fackföreningsrörelsen när partiet uppfattar att det är nödvändigt. Samtidigt är det en viktig väljargrupp och viktig del av partiet, säger Hinnfors.  

Budgeten = blåslampa

Stefan Löfven har fått mer tid på sig av talmannen. Han ska lägesrapportera till talmannen den 7 december och ge en andra rapport den 10 december. Den 12 december ska budgeten klubbas i riksdagen. Det kan fungera som en blåslampa för partierna.  

– Det sätter ytterligare press på C, L, MP och S och indirekt också V  att det här ska vara klart före det. Så att man i varje fall har Löfven som föreslagen med ett underlag presenterat. Då vet partierna det och röstar därefter på budgeten. Man vill nog undvika att det blir "fel" budget även om vi vet att man har klarat det förut. Det är ett datum som jag tror är viktigt för att partierna verkligen ska krypa till korset och bestämma sig.

Dokumentation

Jonas Hinnfors är professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet. 

Han har bland annat forskat om socialdemokrati, partier, partibeteende, ideologi och välfärdsstat. 

Han har varit aktiv i debatten om Socialdemokraternas kris och väg framåt.



E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00