Debatt

Skattebetalarna: Dags för C att lägga i en högre växel 

SLUTREPLIK. Per Åsling (C) svarar inte på kritiken av bankskatten. Vill Centerpartiet kalla sig ett liberalt och företagsvänligt parti får de börja stå upp mot Socialdemokraterna på allvar, skriver Skattebetalarnas Christian Ekström.

Foto: Skattebetalarna
Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter.
Christian Ekström
Vd, Skattebetalarna


Det är intressant att Per Åsling (C) i sin replik får det att låta som att bankskatten är helt okomplicerad. Enligt Åsling är bankskatten till och med något som det ”funnits bred uppslutning kring under många år”.

Åslings partiledare Annie Lööf (C) verkar dock inte fullt så entusiastisk som han själv, utan påpekar att bankskatten är ett resultat av januariavtalet där man fått ge och ta, och att bankskatten inte är något som Centerpartiet själva hade önskat eller föreslagit. Det är inte utan att man blir lite förvirrad.

Inget konkret förslag 

Faktum är i alla fall att när regeringen föreslog en bankskatt för två år sedan så var Centerpartiet starkt kritiska och ansåg att förslaget borde begravas, liksom de andra Allianspartierna och en förkrossande majoritet av remissinstanserna.

Per Åsling menar dock att förslaget denna gång kommer att se radikalt annorlunda ut. Det enda som går att säga om detta uttalande är väl att det återstår att se, eftersom förhandlingarna pågår och det ännu inte finns något konkret förslag.

Finansiera statens kärnuppgifter 

Partiledare Annie Lööf (C) verkar inte fullt så entusiastisk som Per Åsling (C), utan påpekar att bankskatten är ett resultat av januariavtalet där man fått ge och ta.

Christian Ekström
Skattebetalarna

Min huvudsakliga kritik handlade dock inte om just bankskattens vara eller icke vara. I stället handlade den om att Centerpartiet, ett parti som gärna vill framställa sig som det mest liberala och företagsvänliga alternativet, går med på att en ny specialskatt införs för att finansiera en av statens kärnuppgifter, försvaret, med motiveringen att bankerna gör stora vinster.

Denna kritik svarar inte Per Åsling på över huvud taget.

En liberal nagel i ögat 

Det tål att upprepas: Om inte regeringen och samarbetspartierna väljer att lägga flera miljarder på införandet av familjevecka och friår, så behöver de inte beskatta en enskild bransch för att ha råd att rusta upp försvaret.

Vill Centerpartiet vara ”stentuffa och en liberal nagel i ögat på Socialdemokraterna”, som Annie Lööf själv uttryckte det efter att samarbetet inletts, så är det dags att lägga i en högre växel.

Läs också

Dokumentation

Tidigare inlägg i debatten:

C: Det har funnits enighet kring bankskatten i flera år 

Påståendet att Centerpartiet kidnappats i frågan om bankskatt stämmer inte. Det är synd att Skattebetalarna väljer att rikta kritik mot något som det faktiskt funnits bred enighet kring under flera år, skriver Per Åsling (C). 

Skattebetalarna: Bankskatten är ett resultat av (S) desperation

Socialdemokraterna letar desperat efter frågor som kan skapa en höger-vänsterkonflikt som väljarna kan känna igen sig i, men bankskatten innebär att vanliga bankkunder betalar notan. Det skriver Christian Ekström, vd på Skattebetalarna. 


Nämnda personer

Annie Lööf

Tidigare partiledare Centerpartiet, före detta riksdagsledamot och näringsminister
Jur. kand (Lunds uni., 2011)

Per Åsling

Rådgivare The Labyrinth, styrelseordförande Trångsviksbolaget AB och Ekonord Invest
Gymnasieutbildning, Lantbrukare

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00