Debatt

C: Det har funnits enighet kring bankskatten i flera år 

REPLIK. Påståendet att Centerpartiet kidnappats i frågan om bankskatt stämmer inte. Det är synd att Skattebetalarna väljer att rikta kritik mot något som det faktiskt funnits bred enighet kring under flera år, skriver Per Åsling (C). 

"Den nya bankskatten kommer inte att utformas som det gamla förslaget som lades fram av den förra regeringen och som senare drogs tillbaka"
"Den nya bankskatten kommer inte att utformas som det gamla förslaget som lades fram av den förra regeringen och som senare drogs tillbaka"Foto: Anna Hult
Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter.
Per Åsling (C)
Skattepolitisk talesperson och förste vice ordförande i skatteutskottet

Centerpartiet har genom januariavtalet bidragit till en omfattande liberal reformagenda under denna mandatperiod med lägre skatter för pensionärer, arbetstagare och företag som en viktig del. 

Att påstå att Centerpartiet skulle ha blivit kidnappat är minst sagt missriktat för den som tagit sig tid att läsa januariavtalet, som innehåller mycket viktig Centerpolitik. 

Ledstjärna för C

Skattetrycket i Sverige måste sänkas från dagens nivåer, som är bland de absolut högsta i världen. Det har Centerpartiet drivit länge.

Ett lägre skattetryck där medborgarnas skattepengar används mer effektivt är en ledstjärna för oss. Detta uttrycks också tydligt i januariavtalet, och i 2020 års budget som vi varit med om att förhandla sänks skatterna med 13 miljarder kronor. 

Momsfördel ligger till grund 

Det finns faktiskt bred enighet i politiken om att finanssektorns skatteandel ska öka. Dels står det nu tydligt i januariavtalet, dels gick Alliansen till val 2014 på att införa en bankskatt. 

Per Åsling
Skattepolitisk talesperson, Centerpartiet

Vi håller med Christian Ekström, vd för Skattebetalarna, om att skattetrycket för företag ska minska. Men det finns faktiskt bred enighet i politiken om att finanssektorns skatteandel ska öka.

Dels står det nu tydligt i januariavtalet, dels gick Alliansen till val 2014 på att införa en bankskatt. 

Bakgrunden till idén om en bankskatt är att finanssektorn har en momsfördel som inte andra företag har. Frågan aktualiserades och lyftes även av finansminister Anders Borg under Alliansens andra mandatperiod 2010–2014. 

Gamla förslaget problematiskt 

Den nya bankskatten kommer inte att utformas som det gamla förslaget som lades fram av den förra regeringen och som senare drogs tillbaka.

Skattebetalarna kritiserar med rätta det gamla förslaget om bankskatt, som riktade in sig brett på finanssektorn och hade riskerat att slå mot jobben där. 

Bred uppslutning

Det är synd att Skattebetalarna väljer att blunda för de skattesänkningar som nu genomförs och som ska genomföras och hur positiva dessa kommer vara för såväl företag som arbetstagare i hela landet, utan väljer att rikta kritik mot en punkt som det i sak funnits bred uppslutning kring under många år. 

Läs också

Dokumentation

Tidigare inlägg i debatten:

Skattebetalarna: Bankskatten är ett resultat av (S) desperation

Socialdemokraterna letar desperat efter frågor som kan skapa en höger-vänsterkonflikt som väljarna kan känna igen sig i, men bankskatten innebär att vanliga bankkunder betalar notan. Det skriver Christian Ekström, vd på Skattebetalarna. 


Nämnda personer

Per Åsling

Rådgivare The Labyrinth, styrelseordförande Trångsviksbolaget AB och Ekonord Invest
Gymnasieutbildning, Lantbrukare

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00