Löfven nästa man till rakning

OMRÖSTNING. Talmannen har föreslagit Stefan Löfven som statsminister. Om alla partier står fast vid sina tidigare besked betyder det att han röstas ned på fredag.

Artikeln har uppdaterats efter talmannens presskonferens.

Förhandlingarna mellan Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Centerpartiet och Liberalerna bröt samman. Trots detta väljer talmannen att i dag lägga fram Stefan Löfvens namn som statsministerkandidat. Stefan Löfven har för avsikt att bilda en regering bestående av Socialdemokraterna och Miljöpartiet. Omröstningen kommer att ske på fredag klockan 9.

– När jag och Stefan Löfven resonerade om läget i samband med att jag gjorde den avisering som ägde rum den 23 november så var vi överens om att den här processen som startades med aviseringen kunde sluta med en prövning i kammaren av honom som statsminister oavsett hur eventuella förhandlingar skulle utveckla sig och hur de skulle sluta och han accepterar därför att bli prövad av kammaren på fredag, säger talmannen Andreas Norlén på en pressträff.

Att Andreas Norlén lägger fram Stefan Löfven trots att en majoritet kommer att rösta nej beror säkerligen dels på att han redan tidigare lovat att det skulle ske minst en statsministeromröstning före jul, dels på att han vill föra processen framåt. Efter två misslyckade omröstningar närmar sig det, för de allra flesta partierna, så förhatliga extravalet nämligen med stormsteg. Det ökar pressen på dem att komma överens om de vill undvika ett sådant.

Kristersson vinnare?

Under onsdagen ska riksdagen också ta ställning till budgeten. Där kommer Moderaterna och Kristdemokraternas gemensamma budgetreservation att få stöd av Sverigedemokraterna. 

Frågan är vad veckans två omröstningar kommer att innebära för regeringsfrågan? På pappret ser det ut som att Ulf Kristersson kommer att bli veckans vinnare. Hans budgetalternativ segrar och hans huvudantagonist i kampen om statsministerposten Stefan Löfven får ett nej. Men till slutsegern är det en bra bit kvar. Hittills har inte Centerpartiet och Liberalerna ändrat sig i frågan om att släppa fram honom som statsminister. 

Om alla röstar som de har sagt kommer det att innebära att Centerpartiet och Liberalerna har röstat nej tre gånger under den här hösten. Först röstade de bort Stefan Löfven, sedan röstade de nej till Ulf Kristersson, för att sedan troligtvis rösta nej till Stefan Löfven en gång till. 

Talmannen i knepig sits

Det är inte lätt att vara talman i det här läget. Norlén var själv inne på att det kan bli aktuellt att se över hur processen ska fungera i framtiden. 

– Det är klart att man i efterhand när allt det här är över kan fundera om det finns skäl att justera den process som Regeringsformen ger oss för regeringsbildning, säger han.

Men nu har vi den process vi har. Vad som händer efter statsministeromröstning nummer två är svårt att sia om.

Annie Lööf hoppas fortfarande på ett blocköverskridande samarbete mellan Alliansen och Socialdemokraterna eller Miljöpartiet.

Ulf Kristersson hoppas fortfarande på en 3-2-1-lösning.

Stefan Löfven hoppas fortfarande på att C och L ska kunna lockas över till hans sida.

Jimmie Åkesson hoppas fortfarande på att det ska skapas ett nytt konservativt block i riksdagen. 

Talmannen vågar nog inte hoppas på någonting längre.

Forrige artikel Väljarnas favoritregering: M, KD och SD Väljarnas favoritregering: M, KD och SD Næste artikel Miljarderna hamnade på Moderaternas sida Miljarderna hamnade på Moderaternas sida
Unga hoppar av förtroendeuppdrag

Unga hoppar av förtroendeuppdrag

AVHOPP. Var tionde ledamot mellan 18 och 29 år har lämnat region- eller kommunfullmäktige ett år in på mandatperioden. Samtidigt behåller riksdagen sina unga.