Sverige blir ordförande i Gröna klimatfonden

KORTNYTT. Sverige blir ordförande i Gröna klimatfondens styrelse under år 2018. Sverige kommer att dela på ordförandeskapet tillsammans med Nicaragua. 

Hedda Jakobsson

Ambassadör Lennart Båge ska leda arbetet med Sveriges medordförandeskap. Lennart Båge är ordförande för tankesmedjan Global utmaning och har tidigare arbetat som ambassadör och enhetschef för multilateralt utvecklingssamarbete. Han har även vikarierat som generaldirektör för Sida.

För att täcka kostnaden för Sveriges ordförandeskap under år 2018, inklusive en medarbetare till Lennart Båge, finansierar regeringen det med 2,8 miljoner kronor.

Lennart Båges ordförandekollega från Nicaragua blir Paul Oquist.

LÄS OCKSÅ: Svensk i nyckelroll när klimatfonden ska fyllas upp

Den gröna fonden, Green Climate Fund, etablerades under klimatmötet i Cancún år 2010. Sverige är en av de största givarna till fonden, beräknat utifrån bidrag per capita ligger Sverige i topp. Den gröna klimatfonden är den enskilt största globala klimatfonden. Fonden förväntas spela en stor roll i genomförandet av Parisavtalet och syftar till att bidra till ett allt mer effektivt arbete med utsläppsminskningar och klimatanpassning i utvecklingsländer. 

LÄS OCKSÅ: Detta bör bli Miljömålsberedningens nästa uppdrag

 

Dokumentation

Pressmeddelandet från Green Climate Fund om valet av Lennart Båge och Paul Oquist som ordförande för klimatfondens styrelse finns här.



E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00