Svensk i nyckelroll när klimatfonden ska fyllas upp

FINANSIERING. Svensken Lennart Båge är spindeln i nätet när den rika världen på några månader ska förmås att ge tio miljarder dollar till klimatet. I dag är han på plats i New York när FN:s generalsekreterare Ban Ki-Moon har kallat till ett extra klimattoppmöte.

"Så mycket pengar som möjligt." Det är målet för Lennart Båge när han under hösten ska koordinera arbetet med att börja fylla på kontot för FN:s Gröna fond.

Den nystartade klimatfonden ska år 2020 administrera 100 miljarder dollar per år. Till det årliga klimatmötet i december, COP20, i Lima krävs inte 100 miljarder på bordet, men väl löften om tillräckligt mycket pengar för att den rika världen visar att den menar allvar med talet om att ta sitt ansvar. 10 miljarder dollar är en återkommande siffra i diskussionerna.

En neutral koordinator
Under åtta år var Lennart Båge chef för IFAD, FN:s Internationella fond för jordbruksutveckling. När styrelsen för Gröna fonden skulle hitta en så kallad facilitator, med uppdrag att vara en neutral koordinator mellan länderna och fonden, var Båge ett namn som alla ledamöter kunde enas kring, såväl i-ländernas som u-ländernas representanter.
- Han var ett litet trumfkort jag hade med mig i rockärmen, säger Jan Cedergren, Sveriges styrelserepresentant som har varit med under hela uppbyggnadsfasen av fonden.

Login