Debatt

Norrskog: Skogsstyrelsen, storkapitalet och miljörörelsen blundar hårt

SLUTREPLIK. Göran Rune hävdar att Skogsstyrelsens registrering bara är ”information till skogsägaren”. Att denna information gör att den ekonomiska situationen försämras radikalt för både individer och bygder, låtsas han och myndigheten inte om, skriver Norrskogs ordförande Stig Högberg.

Det är framförallt just mindre skogsägare i nordvästra Sverige som drabbas av certifieringsreglerna, skriver Norrskogs Stig Högberg. 
Det är framförallt just mindre skogsägare i nordvästra Sverige som drabbas av certifieringsreglerna, skriver Norrskogs Stig Högberg. Foto: Altinget
Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter.

Av: Stig Högberg
Ordförande för Norrskog

Skogsstyrelsens Göran Rune har svarat på min debattartikel från den 25 juni. Mitt inlägg fokuserade på fyra saker:

  • Skogsstyrelsens modell för nyckelbiotopsinventering i nordvästra Sverige kommer att ge dramatiska följder för både individer och lokalsamhällen.

  • Jag frågade de politiska partierna om de tycker att ”detta är en rimlig utveckling och i linje med de mål som finns för ett fossilfritt Sverige och levande landsbygd”.

  • Jag föreslog att registreringen av nyckelbiotoper ska kopplas till att markägaren ersätts för att inte bruka marken.

  • Jag föreslog att staten ska tillämpa lagen (det finns lagstiftning för när samhället vill ta mark ur brukande, inklusive regler för ersättning till markägaren) – ”inte klassa skog som nyckelbiotop och genom denna handling stoppa brukandet”.

Göran Rune hävdar att Skogsstyrelsens registrering bara är ”information till skogsägaren”. Att denna information för både individer och bygder gör att den ekonomiska situationen försämras radikalt, låtsas han inte om. Likt andra företrädare för myndigheten hävdar han att det är ”certifieringen” som skapar problem för skogsägarna. Detta klingar ihåligt, på samma sätt som när vapenfabrikanter säger att ”det var aldrig meningen att våra bomber skulle drabba människor”.

Familjeskogsbruket kan inte påverka

Skogsstyrelsen vet att nyckelbiotopsregistreringen används av de stora FSC-certifierade skogsbolagen på ett sätt som gör att råvara från sådana områden inte kan nyttjas på virkesmarknaden. Följden blir att registreringen gör stora arealer familjeägd skog, framförallt i inlandet, ekonomiskt värdelös. Ironiskt nog för att många skogsägare här brukat sin skog mindre intensivt än vad staten ville på 1900-talet. Familjeskogsbruket längs fjällkedjan kan inte påverka den certifiering som de stora skogsbolagen och miljörörelsen har tagit fram.

Likt andra företrädare för myndigheten hävdar han att det är ”certifieringen” som skapar problem för skogsägarna. Detta klingar ihåligt, på samma sätt som när vapenfabrikanter säger att ”det var aldrig meningen att våra bomber skulle drabba människor”.

Det är framförallt just mindre skogsägare i nordvästra Sverige som drabbas av certifieringsreglerna. De stora skogsbolagen och miljörörelsen blundar givetvis hårt. Hoppet för tusentals skogsägare och många lokalsamhällen i nordvästra Sverige som drabbas av nyckelbiotopsregistreringen har därför stått till att staten ska se – och agera.

Skogsstyrelsen äger begreppet

Det är Skogsstyrelsen som äger begreppet ”nyckelbiotop”. Om Göran Rune och hans kolleger öppnar ögonen och inser att människor och delar av landet drabbas på ett sätt som är orimligt, så har myndigheten all möjlighet att agera.

Göran Rune menar att Skogsstyrelsen i sitt arbete bara gör vad regeringen ålagt myndigheten. Tråkigt då att han och hans kolleger blundar för delar av det som står i regeringsuppdraget: ”Det är viktigt att skogsägare accepterar arbetssättet samt har förståelse för behovet av och motivation för att bevara nyckelbiotoperna.”

Deltar i ett cyniskt spel

Även människor i inlandet förväntar sig att staten inte cyniskt lånar sig till ett spel mellan storkapitalet och miljörörelsen, som i en förlängning slår hårt mot individer och lokalsamhällen.

Dokumentation

Tidigare inlägg i debatten

Skogsstyrelsen: Vårt beslut innebär inte fler nyckelbiotoper i nordväst
Skogsstyrelsen har höjt kraven för nyckelbiotoper i området, en logisk följd av det är att det blir färre nyckelbiotoper. Att Norrskog sedan förväntade sig en ännu högre ribba är en annan sak, skriver Skogsstyrelsens Göran Rune.

Norrskog: Skogsägare måste självklart få betalt
Skogsstyrelsens nya kriterier för nyckelbiotoper i nordvästra Sverige gör det nödvändigt att dra i handbromsen. All klassning av en nyckelbiotop bör kopplas till en prislapp, skriver Stig Högberg, ordförande för skogsägarföreningen Norrskog.



E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00