Debatt

Debatt: Östersjöns tillstånd behöver nya innovativa åtgärder

DEBATT. Den regionala samverkan har minskat belastningen på Östersjön betydligt, men samtidigt finns mycket kvar att göra. När förhandlingar gällande nya åtgärder tas upp nästa år behövs nya och innovativa förslag, skriver Helcoms sekretariat. 

Det behövs utförliga vetenskapliga utvärderingar som beaktar flödet av näringsämnen i Östersjön, menar debattörerna. 
Det behövs utförliga vetenskapliga utvärderingar som beaktar flödet av näringsämnen i Östersjön, menar debattörerna. Foto: Linda Kastrup/Ritzau Scanpix
Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter.
Rüdiger Strempel
Generalsekreterare, Sekretariatet på Helsingforskommissionen (Helcom)
Debatten har skrivits tillsammans med Helcoms sekretariat


Sekretariatet på Helsingforskommissionen (Helcom) har med stort intresse följt debatten om förslaget gällande handel med utsläppsrätter i Östersjön. Eutrofiering orsakad av ett överflöd av näringsämnen är som bekant Östersjöns största miljöproblem och lösningar för att åtgärda problemet behövs.

Helcom har ingen officiell position gällande det aktuella förslaget, men Helcoms sekretariat vill gärna bidra med några kommentarer till diskussionen.

Utvärdera och åtgärda 

Brita Bohman nämner i sin artikel kritiska åsikter gällande Centerpartiets förslag att etablera ett system för handel med utsläppsrätter. Att utvärdera och åtgärda belastningen av kväve och fosfor i Östersjön är komplicerat, inte minst på grund av de olika utsläppskällorna dessa näringsämnen härstammar från (diffusa källor, punktkällor, luftburet samt naturliga källor).

Läs också

Lång väg kvar 

Fakta
Helcom
Helsingforskommissionen (Helcom) är en mellanstatlig organisation med de nio Östersjöstaterna samt Europeiska Unionen som medlemmar. Helcom arbetar för att skydda Östersjöns marina miljö från föroreningskällor och för att säkerställa säker navigation inom regionen. Helcom har sedan 1974 varit styrande organ för Konventionen om skydd av Östersjöområdets marina miljö, vanligtvis kallad Helsingforskonventionen.

Källa: Helcom 

Eutrofiering 
En serie sammanlänkade processer som börjar med tillförsel av ett överskott av växttillgängliga näringsämnen eller av organiskt material. Överskottet leder till ökade koncentrationer av näringsämnen i vattnet och resulterar i förändringar i växt- och djursamhällena, i bottensedimenten och i tillgången på syre. 

Källa: Havs- och vattenmyndigheten

Helcom har genom årens lopp arbetat med åtgärder för att minska näringsutsläpp från allt från jordbruk till sjöfartens avgaser för att uppnå det överenskomna målet att Östersjön ska vara opåverkad av eutrofiering.

Värt att notera är till exempel Helcoms plan för näringsreduktion (Helcom nutrient reduction scheme) som etablerades år 2007 som en del av Handlingsplanen för Östersjön (Baltic sea action plan, BSAP). Denna regionala plan ämnar dela på ansvaret för att minska utsläppen mellan Östersjöländerna. Den sätter också mål för maximalt tillåtna utsläpp samt nationella mål för utsläppsminskningar.

Helcom har genom årens lopp arbetat med åtgärder för att minska näringsutsläpp från allt från jordbruk till sjöfartens avgaser för att uppnå det överenskomna målet att Östersjön ska vara opåverkad av eutrofiering.

Helcoms sekretariat

Även om belastningen har minskat betydligt har vi en lång väg kvar innan Östersjöns miljötillstånd kan anses vara bra.

Vetenskapliga utvärderingar 

Utsläppshandel som en åtgärd för att minska utsläpp av näringsämnen har tidigare diskuterats i olika sammanhang och även inom Helcom. Men som Brita Bohman skriver är det inte helt enkelt att etablera ett sådant system i Östersjön. Utförliga vetenskapliga utvärderingar som beaktar flödet av näringsämnen i Östersjön samt tillståndet av kustnära vattenområden och andra parametrar skulle givetvis behövas. Dessutom vore det nödvändigt att beakta relevant lagstiftning som Helcoms medlemsstater är förbundna till, samt övrig internationell fördragsrätt.

Förändringar i mandat 

Helcoms roll inom utsläppshandeln borde slås fast och eventuella förändringar i Helcoms mandat kan bli aktuella, särskilt om någon tillämpande funktion planeras för denna mellanstatliga organisation.

Helcom arbetar för närvarande med att uppdatera Handlingsplanen för Östersjön och i detta sammanhang utvärderas såväl effektiviteten som implementeringsnivån av tidigare överenskomna åtgärder.

Nya och innovativa förslag 

Nästa år kommer processen fokusera på förhandlingar gällande nya åtgärder, inklusive sådana som ämnar minska eutrofieringen av Östersjön.

Dessa regionala förhandlingar innebär ett utmärkt tillfälle för medlemsstater att komma med nya och innovativa förslag och vi ser fram emot ett fortsatt samarbete med Sverige och de övriga staterna för att förbättra Östersjöns tillstånd.

Dokumentation

Tidigare inlägg i debatten: 

Forskare: Förslaget om utsläppsrätter i Östersjön bygger på okunskap

Centerpartiets satsning på handel med utsläppsrätter i Östersjön bygger inte på forskning. Det finns flera alternativa åtgärder som vore betydligt mer effektiva, skriver Brita Bohman, forskare i miljö- och havsförvaltningsrätt.



E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00