Lövin: ”Vi måste vända på logiken för bruket av haven”

INTERVJU. Klimat- och miljöminister Isabella Lövin (MP) vill arbeta för stoppa ”vilda västern” på världshaven. Men regeringen får kritik för att inte driva en linje för att faktiskt lösa problemet. De får dessutom kritik för de skyddsåtgärder man vill införa på hemmaplan.

Foto: Janerik Henriksson/TT
Jacob Hederos

Man ska komma ihåg att 71 procent av världshaven ligger utanför nationell jurisdiktion. De är i dag i praktiken vilda västern.

Isabella Lövin
Vice statsminiser (MP)

Vi vet att bottentrålningen är skadlig och river upp väldigt mycket slam och dy. Det är också ett mycket ickeselektivt redskap som tar bort både växter och djur.

Isabella Lövin
Om kritiken mot förbudsförslaget

Insatserna för att skapa förutsättningar för biologisk mångfald under ytan har haltat så här långt. Olika siffror cirkulerar, men det är helt klart att det antagna målet om att 10

Dokumentation

Skydd och ”skydd”

När målet om att 30-procent av världshaven behöver skyddas till år 2030 togs fram år 2016 på Hawaii var det också centralt att etablera en definition av vad de skyddade områdena bör bestå av. I slutsatstexten står det att målet bör vara att det inte ska ”pågå någon extraktiv aktivitet” i de skyddade områdena.

I praktiken är det mycket få områden som omfattas av ett sådant skydd idag. I Sverige diskuteras det att etablera tre zoner i de nationella vattnena där det inte ska föreskomma varje sig fiske eller någon annan mänsklig påverkan. Just nu pågår det ett arbete med att identifiera kandidater till sådana områden, enligt Havs- och vattenmyndigheten.

BBNJ-processen står för arbetet med att ta fram ett regelverk för att kunna skydda Biologisk mångfald bortom nationell jurisdiktion, kortfattat Biodiversity Beyond National Jurisdiction.
Vid det fjärde partsmötet mellan 23 mars och 4 april är målet att regelverket ska kunna antas. Regelverket kommer sedan sedan att ligga till grund för att kunna implementera den målsättning för biologisk mångfald som förväntas att antas i oktober i Kunming.

Läs också: Utmaningarna för den globala miljöpolitiken 2020

OSPAR – Oslo-Pariskonventionen, är ett samarbete mellan 15 länder i nordostatlantregionen som syftar bland annat till att förhindra och eliminera föroreningar från landsbaserade källor, samt skydda den marina miljön. Motsvarande samarbetsorgan för Östersjön och delar av Kattegatt är Helcom.


Altinget logoMiljö och Energi
Vill du läsa artikeln?
Som prenumerant på Altinget miljö och energi får du initierad nyhetsbevakning och en levande sakpolitisk debatt.
Läs mer om priser och prenumerationsvillkor här
0:000:00