Debatt

Vi städar upp efter Socialdemokraternas misskötsel

Om Gunilla Svantorp (S) hade bemödat sig om att läsa vårt valmanifest så hade förmodligen hennes replik sett annorlunda ut. Moderaterna gick till val på att prioritera ny järnväg i norra Sverige. Det skriver Maria Stockhaus (M) i en slutreplik.

Att föreslå infrastruktursatsningar utan finansiering, som den socialdemokratiska regeringen gjorde, det är att lämna Norrland i sticket.
Att föreslå infrastruktursatsningar utan finansiering, som den socialdemokratiska regeringen gjorde, det är att lämna Norrland i sticket.Foto: Fredrik Sandberg/TT
Maria Stockhaus
Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter.

I en replik hävdar Svantorp att Moderaterna lämnar Norrland i sticket. Det är uppenbart att Svantorp inte bemödat sig att vare sig läsa moderaternas förslag inför valet eller vad den moderatledda regeringen gjort efter valet. Vi moderater gick till val på att prioritera bland annat ny järnväg i norra Sverige.

Läs också

Vi föreslog en finansieringsmodell för bland annat Malmbanan som innebär att man lånar till byggande utanför plan och finansierar med höjda banavgifter. Detta var Socialdemokraterna i regeringsställning emot. Efter valet tillsatte regeringen en utredning kring infrastrukturen i norr och Trafikverket föreslår i sin slutrapport precis det som Moderaterna sade innan valet.

Den moderatledda regeringen har på ett år gjort mer för utvecklingen i norra Sverige än Socialdemokraterna gjorde på åtta år.

Vi har gjort mer än S gjorde på åtta år

Den moderatledda regeringen har på ett år gjort mer för utvecklingen i norra Sverige än Socialdemokraterna gjorde på åtta år. Vi har stoppat nya och absurt dyra höghastighetståg i södra Sverige bland annat med hänvisning till behoven i norr. Vi har förstärkt satsningen på vägunderhåll i det bilberoende norra Sverige. Och vi har i en utredning föreslagit alternativ finansiering för ny järnväg i norra Sverige. Hur detta sammantaget är att ”lämna Norrland i sticket” är lite av en gåta.

I slutet av december har Riksrevisionen konstaterat att den tidigare Socialdemokratiska regeringen under åtta år grovt misskött infrastrukturen. Så illa att det till och med har kostat människors liv. Riksrevisionen konstaterar i en rapport att de regeringar Magdalena Andersson lett bär ansvaret. Riksrevisionens sågning är monumental.

Vi städar efter S misskötsel

Sverige har nu en regering som ser till samhällsnyttan och prioriterar jobb, tillväxt och hållbar utveckling. Vi har börjat städa efter Socialdemokraternas år av misskötsel av vår svenska infrastruktur. Nu får vi ordning på infrastrukturen. Det behöver inte minst industrin i norra Sverige.

Att föreslå infrastruktursatsningar utan finansiering, som den socialdemokratiska regeringen gjorde, det är att lämna Norrland i sticket. 

Läs också


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00