Samarbetar för fler mäns cancerrehab – vill sätta press på vården

Färre män än kvinnor får rehabilitering efter en cancerbehandling. Nu ingår Prostatacancerförbundet ett samarbete med Cancerrehabfonden för att lära sig mer om frågan och erbjuda stöd till fler. ”Men vi kan inte ta över vårdens ansvar”, säger generalsekreterare Olov Berggren.

”I Sverige är vi duktiga på att rädda liv och behandla sjukdomar, men att sen ta hand om de liven är minst lika viktigt” säger Olov Berggren, generalsekreterare för Prostatacancerförbundet.
”I Sverige är vi duktiga på att rädda liv och behandla sjukdomar, men att sen ta hand om de liven är minst lika viktigt” säger Olov Berggren, generalsekreterare för Prostatacancerförbundet.Foto: Rosie Alm, Don Campbell/AP/TT
Miranda Olsson

– Få män får någon rehabilitering överhuvudtaget dels under men framför allt efter att man fått sin behandling, säger Olov Berggren.

Som generalsekreterare för Prostatacancerförbundet vill han ändra på det. I ett samarbete med Cancerrehabfonden genomför organisationen ett pilotprojekt med en rehabiliteringsvecka riktad särskild till män.

Utöver att vara till hjälp för deltagarna syftar veckan till att öka förståelsen för vad män behöver i sin rehabilitering, och vad som kan få män att i större utsträckning söka hjälp.

– Men man ska inte glömma att det är vårdens ansvar att erbjuda och anpassa rehabilitering för alla. Det är inte vår roll, men däremot kan vi sätta lite fart på det hela genom att förstå vad som kan vara bra, och mindre bra, för män och sätta press på vården.

Vanligaste cancerformen bland män

Cancerrehabfonden erbjuder sedan tidigare rehabprogram av olika slag. Men av de som söker är endast fyra procent män, enligt organisationen.

– Detta är anmärkningsvärda siffror med tanke på att den vanligaste cancerformen i Sverige är prostatacancer följt av bröstcancer, skrev Pia Watkinson, generalsekreterare för Cancerrehabfonden, i en debattartikel i fjol.

Olov Berggren har själv varit sjuk i cancer.

– Ofta vet man inte själv vad som finns eller vad man behöver när man varit sjuk. Det är en väldigt svår period och man vill kanske inte belasta anhöriga.

”Ett litet steg på vägen”

Prostatacancerförbundet och Cancerrehabfonden har utformat veckan tillsammans, men medan det är Prostatacancerförbundet som står för finansieringen så sköter Cancerrehabfonden själva genomförandet.

– De kan den här biten bättre än vad vi kan och därför är det viktigt att vi jobbar ihop, säger Olov Berggren.

Skillnaden mot de rehabprogram som Cancerrehabfonden brukar anordna är bland annat att det kommer vara fler manliga ledare. 

Olov Berggren beskriver det som att rehabilitering ofta är utformad ”av kvinnor för kvinnor” och tror att det är viktigt att även lyfta problem som är specifikt för just prostatacancern, om sexualitet, erektionsproblem och likande.

Under den första vecka, som genomförs den 26–30 september, kommer deltagarna bland annat få träffa en psykolog och en sexolog, samt delta i gruppsamtal, träna och ta del av föreläsningar. 

14 män deltar, alla medlemmar i Prostatacancerförbundet.

– Det är ett litet steg på vägen. Vi behöver lära oss så att vi kan driva den här frågan på ett optimalt sätt, men vi kan inte ta över vårdens ansvar.

Nämnda personer

Olov Berggren

Generalsekreterare Prostatacancerförbundet
Kandidatexamen i beteendevetenskap (Stockholms uni.)

Pia Watkinson

Generalsekreterare CancerRehabFonden

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00