Ytterligare statsbidragsmiljarder största satsningen i S-budgeten

Fortsatt bonus till miljöbilar om C, V och MP får välja, och S vill se ytterligare miljarder till välfärden i partiets största budgetsatsning. ”Med de här pengarna finns helt andra möjligheter att återanställa om någon slutar eller slippa säga upp personal”, säger Magdalena Andersson (S).

S vill se 6 miljarder mer än
regeringen i förstärkt statsbidrag till kommunerna och regionerna. Det är
partiets största enskilda förslag i budgeten. Men fler stora satsningar är att
vänta, enligt Magdalena Andersson (S).
S vill se 6 miljarder mer än regeringen i förstärkt statsbidrag till kommunerna och regionerna. Det är partiets största enskilda förslag i budgeten. Men fler stora satsningar är att vänta, enligt Magdalena Andersson (S).Foto: Tim Aro, Christine Olsson/TT, Tomas Oneborg/SvD/TT
Miranda Olsson

Som förband till de skuggbudgetar som väntas inom kort har oppositionen nu börjat pytsa ut delar av sina budgetförslag. Socialdemokraternas Magdalena Andersson lyfte på måndagsmorgonen en tilltagande oro för hur ekonomin ska gå ihop i vinter och var noggrann med att påpeka högersidans så kallade löftesbrott till väljarna. 

Den tidigare statsministern presenterade även ett förslag på en förstärkning av det generella bidraget till kommun och region, 12 miljarder nästa år i stället för de 6 miljarderna som regeringen aviserat. 

– Det skulle i praktiken motsvara 75 lärare i Östersund, 96 barnskötare i Borlänge eller 12 000 lärare i hela landet, säger Magdalena Andersson.

Läs också

Det är den största enskilda satsningen i S-budgeten, enligt Mikael Damberg, partiets ekonomisk-politiska talesperson. Partiet vill också öka stadsbidraget för en likvärdig skolan med ytterligare en miljard.

– De skolor och kommuner som har störst utmaningar behöver mer resurser för att klara det här, så att inte eleverna hamnar mellan stolarna och hamnar efter, säger Damberg.

Magdalena Andersson passade även på att kommentera Johan Pehrsons uppmärksammade uttalande om Sverigedemokraterna, som han bland annat kallar ”extrempopulistiskt” i ett tal som Expressen uppmärksammat.

– Det finns ingen naturlag som kräver att ett liberalt parti måste ge makten till Sverigedemokraterna. Det är ett val, och återigen, det finns andra val, andra alternativ. Min dörr står öppen, säger Andersson.

Bonusen tillbaka i oppositionens förslag

Med ett dygns varsel aviserade regeringen att bonusen för köp av en miljöbil avskaffas. Det blev en intensiv rusch till bilförsäljarna och som Altinget tidigare rapporterat är osäkert om alla som beställt en bil i tid faktiskt att kommer få ta del av bonusen. Det plötsliga avvecklandet har också kritiserats av branschen.

När oppositionen börjar presentera sina budgetförslag är bonusen tillbaka – med vissa begränsningar.

Läs också

Centerpartiet vill att köp av elbilar, laddhybrider och gasbilar under en halv miljon kronor ska premieras med en bonus. Som mest ska man kunna få 50 000 kronor.

 – Vi kan inte ha en regering som medvetet ökar Sveriges utsläpp. Vi har precis nått fram till att hälften av alla nyköpta bilar är fossilfria, det vore tragiskt om Sverige tappar vår roll som föredöme i klimatfrågan. Samtidigt är det fullt rimligt att justera klimatbonusen så att det gynnar de familjer som annars inte har råd, säger Martin Ådahl, ekonomisk-politisk talesperson, i ett pressmeddelande.

Även MP har sitt eget förslag, och hos Vänsterpartiet förespråkas en ”elfolkbil”, en folklig elbil. Förslaget fokuserar på vad de kallar ekonomiskt överkomliga bilar. Men partiet sätter maxtaket något högre än C:s 500 000 – på 550 000 kronor. Sedan i somras har taket varit 700 000 kronor.

– Vi behöver en breddsatsning. En vanlig familj ska, när man bestämmer sig för att köpa en ny bil, lika gärna kunna köpa en elbil. Det har inte det förra stödet åstadkommit, säger partiledare Nooshi Dadgostar till TT.

Som mest ska bonusen uppgå till 105 000 kronor och 30 procent av kostnaden. För begagnade bilar upp till 400 000 kronor föreslås en bonus på 10 procent, oavsett pris.

Nämnda personer

Magdalena Andersson

Partiledare Socialdemokraterna
Civ. ek (Handelshögskolan i Stockholm. 1992), doktorand (Handelshögskolan i Stockholm, 1992-1995)

Martin Ådahl

Riksdagsledamot (C), ekonomisk-politisk talesperson, andre vice ordförande partistyrelsen
Ekonom

Nooshi Dadgostar

Partiledare Vänsterpartiet
Juridikstuderande (Stockholms uni., 2009-)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00