Budgetens välfärdsmiljarder: ”Det är ett hån”

Nedskärningar är att vänta i välfärden efter budgetbeskedet. Den förstärkning av det generella statsbidraget med 6 miljarder som regeringen och Sverigedemokraterna aviserat räcker inte och kommer slå hårt mot medarbetarna. Det anser flera av välfärdens aktörer.

Det är en budget där man har tagit hänsyn till vad alla ekonomer säger, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom till Altinget. Av de 6 miljarder i förstärkt generellt statsbidrag går 4,2 miljarder till kommunerna och 1,8 miljarder till regionerna.
Det är en budget där man har tagit hänsyn till vad alla ekonomer säger, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom till Altinget. Av de 6 miljarder i förstärkt generellt statsbidrag går 4,2 miljarder till kommunerna och 1,8 miljarder till regionerna.Foto: Henrik Montgomery/TT, Ali Lorestani/TT, Claudio Bresciani/TT
Miranda OlssonRebecka Prahl

Stora delar av budgeten hade redan offentliggjorts när Elisabeth Svantesson (M) på tisdagsmorgonen samlade presskåren för att, med bakgrund i en beskrivning av ett dystert ekonomiskt läge, meddela hur mycket landets kommuner och regioner har att vänta i statliga medel nästa år.

6 miljarder kronor i en förstärkning av det generella bidraget ska enligt finansministern minska risken för att en hög inflation leder till neddragningar i välfärden.

– Det är ett hån mot alla välfärdsarbetare som sliter och som gör allt för att få välfärden att gå runt under väldigt snåla förutsättningar, och har gjort under väldigt lång tid. Det här kommer inte göra någon skillnad alls på arbetsplatserna för undersköterskor, vårdbiträden och barnskötare, säger Malin Ragnegård, förbundsordförande Kommunal.

Altinget logoVård och Hälsa
Vill du läsa artikeln?
Som prenumerant på Altinget vård och hälsa får du initierad nyhetsbevakning och en levande sakpolitisk debatt.
Läs mer om priser och prenumerationsvillkor här.
0:000:00