Budgetens välfärdsmiljarder: ”Det är ett hån”

Nedskärningar är att vänta i välfärden efter budgetbeskedet. Den förstärkning av det generella statsbidraget med 6 miljarder som regeringen och Sverigedemokraterna aviserat räcker inte och kommer slå hårt mot medarbetarna. Det anser flera av välfärdens aktörer.

Det är en budget där man har tagit hänsyn till vad alla ekonomer säger, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom till Altinget. Av de 6 miljarder i förstärkt generellt statsbidrag går 4,2 miljarder till kommunerna och 1,8 miljarder till regionerna.
Det är en budget där man har tagit hänsyn till vad alla ekonomer säger, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom till Altinget. Av de 6 miljarder i förstärkt generellt statsbidrag går 4,2 miljarder till kommunerna och 1,8 miljarder till regionerna. Foto: Henrik Montgomery/TT, Ali Lorestani/TT, Claudio Bresciani/TT
Miranda Olsson Rebecka Prahl

Stora delar av budgeten hade redan offentliggjorts när Elisabeth Svantesson (M) på tisdagsmorgonen samlade presskåren för att, med bakgrund i en beskrivning av ett dystert ekonomiskt läge, meddela hur mycket landets kommuner och regioner har att vänta i statliga medel nästa år.

6 miljarder kronor i en förstärkning av det generella bidraget ska enligt finansministern minska risken för att en hög inflation leder till neddragningar i välfärden.

– Det är ett hån mot alla välfärdsarbetare som sliter och som gör allt för att få välfärden att gå runt under väldigt snåla förutsättningar, och har gjort under väldigt lång tid. Det här kommer inte göra någon skillnad alls på arbetsplatserna för undersköterskor, vårdbiträden och barnskötare, säger Malin Ragnegård, förbundsordförande Kommunal.

Hon säger sig haft högre förväntningar på den budget som regeringspartierna och Sverigedemokraterna förhandlat fram.

– De har haft ett högt tonläge och kritiserat förra regeringen, slagit sig för bröstet och lovat guld och gröna skogar och lovat att välfärden är viktig. Men när det nu kommer till kritan vill de inte ge någonting, säger hon till Altinget.

Sveriges kommuner och regioner (SKR) hade innan budgetsläppet varnat för de stora ekonomiska utmaningar som både kommuner och regioner står inför kommande år, med ett årligt underskott på 20–30 miljarder kronor.

6 miljarder räcker inte på långa vägar, enligt organisationens chefsekonom.

– Nej, det kommer det inte att göra. Vi har räknat med att skatteunderlaget realt sett minskar med 2,7 procent och när priser och löner ökar urholkas också statsbidragen realt sett, säger Annika Wallenskog till Altinget. 

När Elisabeth Svantesson svarade på frågor efter budgetpresentationen sade hon att det inte är första gången SKR får mindre än vad de vill ha.